Mercè Bosch: «S’ha de promoure l’accés a l’espai natural amb respecte»

0
1267

“S’ha de recuperar i apostar pel sector primari”, assenyala l’alcaldessa i regidora de Serveis Generals de Maçanet de Cabrenys


Com explicaria el poble de Maçanet de Cabrenys a algú que no l’ha visitat mai?
Arribar a Maçanet de Cabrenys és arribar a la desconnexió. Primer per la carretera, ja que és un lloc que t’endinsa a la natura i et trobes en una vall on les nostres muntanyes et permeten veure tot l’Empordà. Fins i tot veiem el castell de Montgrí i també la zona francesa. Ens trobem en un punt de comunicació amb França bastant àgil, podem veure alguns dels municipis de la zona de la Catalunya nord que tenen un patrimoni històric important. Per mi, Maçanet és un entorn privilegiat on pots trobar activitat enmig de la natura, des de rutes de senderisme i de BTT fins a la tranquil·litat de diversos punts on només se sent l’aigua, el so dels ocells o el silenci.

De fet, s’ha promogut com la vall del silenci. Ha funcionat aquesta aposta pel turisme de natura i esportiu?
Aquí tenim moltes places d’allotjament, actualment l’economia es basa en el turisme i havíem de promocionar el nostre entorn, però el que creiem és que s’ha de promoure l’accés a l’espai natural amb respecte, educació i estima per l’entorn perquè en aquest entorn hi ha de viure gent molt diversa. Sempre diem que tenim 70 km2 de terme municipal, però hi ha de conviure tothom, com ara qui vol anar a caminar, qui va en bicicleta, els caçadors —que són una entitat important al nostre municipi— els boletaires… Ha d’haver-hi un respecte entre tots perquè funcioni. I l’entorn hem de preservar-lo per continuar-ne gaudint. Ha arribat un moment que la gent pensa que es pot accedir a l’entorn natural perquè «és de tothom» i no, «no és de tothom». Tot té un propietari i el que passa és que et pots trobar camins tallats perquè els propietaris s’han cansat que la gent abusi de tot això. Hem de trobar l’equilibri, i el mateix que passa ara amb els caçadors. Un altre problema important és que la ramaderia i l’agricultura s’han reduït tant que s’hauria de tornar a promoure el sector primari i recuperar-lo.

I això fa que les muntanyes estiguin més cuidades.
El problema principal que tenim actualment és que aquestes muntanyes estan abandonades i això ens perjudica en els incendis o en l’aigua, ja que si hi ha gran massa forestal, baixa menys aigua. Ens hem centralitzat tant en la ciutat, sense pensar que molts dels recursos venen dels pobles, i ara hem d’ajudar a fomentar aquests pobles per evitar el despoblament. Hi ha una gran feina a fer.

Quins llocs d’interès podem visitar al municipi?
A banda de tenir l’espai natural, tenim fins a set ermites romàniques i en cada una d’elles, cada any, s’hi va pel patró d’aquella zona. Cal pensar que a Maçanet hi havia molts veïnats i cada un es feia la seva pròpia ermita. Aquest és un punt atractiu que s’ha combinat amb el turisme esportiu, i hi ha una ruta que passa per les set ermites. Llavors, també tenim la zona del pantà —ara s’està treballant en el Pla d’usos— perquè també ens hi arriba el terme municipal i esperem que sigui una zona per poder-hi realitzar diferents activitats. I pel que fa a l’àmbit cultural i patrimonial, tenim les diverses esglésies o el nucli antic, on encara es veuen les tres portalades inicials, i això fa que es mantingui una certa part d’història al municipi.

Quins projectes destacaria dels seus dos mandats com a alcaldessa?
Destacaria haver condicionat certs espais del municipi per millorar la qualitat de vida dels nostres habitants i haver treballat la promoció turística de la «Vall Infinita» perquè ens hi hem identificat. També hem començat un servei d’acompanyament a la gent gran; penso que és rellevant perquè tenim molta gent gran.

I, ara, on cal posar fil a l’agulla?
Sobretot a recuperar el sector primari a les zones rurals i que la gent pugui viure de la ramaderia. Hi ha d’haver un canvi social i de mentalitat. I també cal posar fil a l’agulla en tot el que té relació amb les energies verdes. Ja hem impulsat diversos projectes i l’escola funciona amb plaques solars. La biomassa la tenim implementada des de fa temps, a la rectoria, escola i llars d’infants, i hem d’intentar ampliar-ho a edificis propers. Pel que fa a les plaques solars; ara hem començat amb l’escola i en cases privades, donem certes facilitats com una bonificació en l’IBI i també queden exempts de pagar la llicència d’obres. Creiem que hem d’anar cap aquí i cada municipi hauria de poder-se gestionar i ser autosuficient en tots els àmbits. Ens hem trobat amb la contradicció que fins fa poc teníem la caldera de biomassa, però no podíem usar la poda que triturem perquè les primeres calderes anaven amb un tipus d’estella específic que ens feia anar comprar-la a la Selva. És il·lògic quan tens aquest entorn natural, i des de fa dos anys hem aconseguit que una empresa de Darnius ens en subministri. Cal plantejar el que comporta cada canvi i cal estudiar-lo bé.


  • `Pots consultar l’Hora del Poble de Maçanet de Cabrenys, aquí

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li