Mercè Arànega: “Tant de bo tots portéssim una Neus Català a dins”

0
277

 Va sobreviure a l’horror dels camps d’extermini nazis gràcies a la seva força moral i a la solidaritat entre companyes. Quan va ser alliberada, va prometre no oblidar. Si conviure amb l’horror era insuportable també ho va ser intentar sobreviure’l i maldar per viure amb una suposada “normalitat”, sobretot quan la majoria de les persones del voltant manifestaven constantment la voluntat d’oblidar el passat. No oblidar perquè no torni a passar.
La vida de Neus Català (els Guiamets, 6 d’octubre de 1915) és la història viva d’un segle i d’una lluita constant. Els seus records, novel·lats per Carme Martí al llibre Un cel de plom (Ara Llibres) amb una sensibilitat i una intensitat extraordinàries, són autèntiques lliçons de vida convertides en una història que dissabte ressonarà a través de la veu de l’actriu Mercè Arànega sobre l’escenari del Teatre El Jardí de Figueres, en l’obra Neus Català. Un cel de plom, un merescut homentatge “a les oblidades dels oblidats”. Neus Català va ser l’última supervivent catalana del camp d’extermini nazi per a dones de Ravensbrück, a qui Mercè Arànega dóna veu. Però no només a ella dóna veu; “a través de Neus Català poso veu també a les 92.000 dones que van morir al camp. Neus Català és la memòria de tot l’horror que es va viure allà”.
Neus Català va ser una dona excepcional. Per la seva experiència a l’infern del camp, però també des del moment que va travessar la frontera amb una colònia de 180 nens refugiats a Premià de Dalt, passant per la col·laboració amb la resistència francesa, fins a la “vida” després de l’alliberament. Neus Català és el símbol de la lluita durant tota una vida, de l’esperit de resistència i supervivència que ha mantingut de forma combativa fins avui. “Va fer la seva primera vaga quan tenia 14 anys, el 1929, com a jornalera _explica Mercè Arànega. O les dones cobraven igual que els homes, o no treballava ningú. Tota la seva vida va ser això _continua: no abaixar mai el cap davant les injustícies”.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li