Mentiders

0
636

¬ęPer culpa de Podem hi haur√† un president separatista al Parlament¬Ľ, afirmen a Ciutadans. Davant afirmacions com aquesta es fa necessari reflexionar sobre la mentida i els mentiders. Actualment est√† de moda la paraula postveritat, un concepte que descriu la situaci√≥ en la qual, a l’hora de crear l’opini√≥ p√ļblica, els fets objectius tenen menys influ√®ncia que les crides a l’emoci√≥ i a les creences personals, o sigui, que el que realment passa √©s menys important que com ens fa sentir el que passa, √©s tal la influ√®ncia de la postveritat que fins i tot el diccionari Oxford de la llengua anglesa va escollir el terme postveritat com la paraula del 2016.

Mentider √©s aquell que t√© costum de dir mentides, i un clar exemple el trobem, a la vegada que patim, amb Ciutadans, que ha constru√Įt tota la seva ra√≥ de ser entorn la mentida, l’engany i la manipulaci√≥. I ho fa i ho ha fet a tots els √†mbits i des del primer moment: primer creant conflicte a l’escola amb el catal√† i el castell√†, manipulant i creant confrontaci√≥ davant un model de refer√®ncia i exemplar; segon, presentant-se com a galans de l’anticorrupci√≥, i poc despr√©s d’apar√®ixer Jordi Ca√Īas, va anar a judici per frau fiscal (aquest fet, fins i tot, li va comportar un premi pel partit, ja que va ser recol¬∑locat pel partit com assessor al Parlament Europeu). En aquest aspecte m√©s greu √©s encara el seu suport al PP, que segurament √©s el partit m√©s corrupte d’Europa i que hauria de ser ‚Äďcom molts defensen‚Äď declarat organitzaci√≥ criminal.

Zoido, ministre de l’Interior, va mentir almenys en una desena de falsedats en el relat amb qu√® va justificar, en una compareixen√ßa al Senat, la intervenci√≥ de la Gu√†rdia Civil i la policia espanyola per impedir la celebraci√≥ del refer√®ndum d’autodeterminaci√≥ de l’1 d’octubre passat. En cito dues, segurament les m√©s flagrants i mesquines: En primer lloc, l’√ļs de la for√ßa al refer√®ndum. Zoido va sostenir que ¬ęes va produir un √ļs leg√≠tim i proporcionat de la for√ßa¬Ľ. En realitat, el fet que es comptabilitzessin 1.066 persones ferides arran dels cops de porra, les empentes i fins i tot el llan√ßament de pilotes de goma, desmenteix categ√≤ricament el principal argument del ministre. Aix√≠ ho acrediten les imatges disponibles de la brutal intervenci√≥ policial en molts centres de votaci√≥ i que han fet la volta al m√≥n i els mateixos testimonis i den√ļncies dels afectats, a partir de les quals s’han obert diversos sumaris en m√©s d’una vintena de jutjats. A tall d’exemple, l’informe anual del prestigi√≥s observatori internacional Human Rights Watch denuncia ¬ęl’√ļs excessiu de la for√ßa l’1-O¬Ľ.

En segon lloc, la negaci√≥ del refer√®ndum. El ministre va tenir la barra, com la Soraya, d’afirmar que, arran de l’actuaci√≥ policial, ¬ęno hi ha hagut cap proc√©s que pugui ser considerat un refer√®ndum¬Ľ. En realitat, i malgrat les c√†rregues de la policia i el tancament de molts centres de votaci√≥, en el refer√®ndum hi van participar 2.286.217 persones, segons les dades del Govern. I una de les raons de m√©s pes perqu√® aix√≤ fos aix√≠ √©s que ni la policia, ni la Gu√†rdia Civil, ni el CNI (el servei d’intel¬∑lig√®ncia espanyol) van ser capa√ßos d’interceptar una sola urna en els dies previs a l’1-O.

Per√≤ no nom√©s menteixen els pol√≠tics, tamb√© ho fan els mitjans de comunicaci√≥. Dels que ho fan, el que m√©s m’ha sorpr√®s, decebut, a la vegada que emprenyat, ha estat El Pa√≠s. Un dels exemples m√©s destacats √©s el suposat article ¬ęd’investigaci√≥¬Ľ sobre la programaci√≥ de TV3 que ha arribat a mans judicials i el diari ha estat condemnat a rectificar un article en qu√® difamava TV3. El jutge considera que el diari va fer servir dades inexactes en l’article ¬ęUna setmana veient nom√©s TV3¬Ľ. En aquest sentit, el Jutjat de Primera Inst√†ncia n√ļmero 20 de Barcelona ha condemnat el diari El Pa√≠s a publicar una rectificaci√≥ per un article en qu√® afirmava que la televisi√≥ p√ļblica adoctrina. TV3 va denunciar el diari per difamaci√≥ despr√©s de negar-se a publicar una rectificaci√≥. Ara el jutge ha donat ra√≥ a TV3.

Ciutadans, Zoido o El Pa√≠s s√≥n tres clars exemples que la mentida actualment pot ser utilitzada de forma maquiav√®l¬∑lica i, fins i tot, amb finalitats que van en contra dels drets fonamentals. Nom√©s la formaci√≥, la cultura i el fet de prendre acci√≥ ens permetran lluitar i combatre la mentida i la por. Antoni Bassas ens diu que ¬ęa Espanya estan espantats perqu√® una part de la seva classe dirigent l’espanta. I l’espanta perqu√® la por fa guanyar vots i diners¬Ľ. No √©s d’estranyar, doncs, que en un context aix√≠ no tinguem por! Va ser uns dels crits del proc√©s. Davant la viol√®ncia i el terror que alguns ens volen inculcar cal dir que sabem la veritat i que no tenim por i que per aix√≤ actuarem, mentiders.

Leave a Reply

Sigues el primer a comentar!

Notificar-li
avatar
wpDiscuz