Medi Ambient rebaixa a la meitat l’ampliació del parc natural dels Aiguamolls

0
857

El Departament de Medi Ambient ha rebaixat més d’un 50% la superfície inclosa al pla especial dels Aiguamolls de l’Empordà. En concret, la nova proposta que el Departament ha posat sobre la taula amplia només en un 46% l’espai terrestre protegit, de 4.792 hectàrees. La directora general de Medi Natural, Núria Buenaventura, ha ressaltat que el pla especial no augmenta la reserva integral, sinó que la modificació dels límits es refereix a zones perifèriques que també s’han de conservar perquè actuen de connectors biològics. La nova proposta, que encara no està tancada, s’ha presentat aquest dimecres a alcaldes i pagesos del territori. 

L’elaboració del pla especial dels Aiguamolls de l’Empordà ha aixecat rebombori al territori. Inicialment, el Departament de Medi Ambient preveia doblar la superfície terrestre protegida i incorporar set pobles més a l’àmbit del parc. En concret, el pla especial incloïa un total de 9.892 hectàrees terrestres, perquè incorporava zones perifèriques que actuen de connectors biològics amb el parc del Cap de Creus i el futur parc del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.

A aquestes gairebé 10.000 hectàrees de terra, el pla n’hi afegia 5.891 més d’àmbit marítim. La proposta va topar amb l’oposició dels alcaldes dels municipis afectats (en total, n’hi ha setze), i també dels pagesos de l’Empordà. Davant aquesta reacció, el Departament es va comprometre a elaborar una nova proposta de pla especial.

Aquest dimecres, el director dels serveis territorials de Medi Ambient, Emili Santos, i la directora general de Medi Natural han presentat l’esborrany del nou pla especial al territori. Tot i que el document encara no està tancat, sí que redueix significativament –en un 54%- els límits que recollia el primer.

En concret, segons clarifica Buenaventura, aquesta reducció es refereix ‘a zones de connectivitat i espais que són perifèrics’ a l’àmbit de reserva integral. En aquest sentit, la directora general de Medi Natural ha volgut ressaltar que ‘en cap cas’ s’ha de parlar d’una ampliació del parc natural dels Aiguamolls. ‘El que hem elaborat és el document del pla especial del parc natural declarat, que inclou àrees perifèriques de connectivitat’, ha indicat.

Després d’aquesta trobada amb el territori, el Departament de Medi Ambient encara en farà d’altres. ‘El pla especial és necessari i imprescindible; i la nostra voluntat és la de continuar parlant per buscar l’encaix amb el territori’, ha dit Núria Buenaventura. Medi Ambient també s’ha compromès a exposar la nova proposta poble per poble, explicant les especificitats que recull el document per a cada municipi.

A la reunió d’aquest dimecres, que s’ha celebrat al centre d’informació ‘El Cortalet’, hi ha assistit sis alcaldes, en representació de tots els pobles afectats. En concret, hi havia els de Castelló d’Empúries, Pau, Palau-saverdera, Sant Pere Pescador, Torroella de Fluvià i Riumors.

A la sortida, l’alcalde de Castelló d’Empúries, Salvi Güell, ha admès que la nova proposta ‘millora les expectatives dels municipis’, però que encara és aviat per valorar-la en detall. ‘Hi ha modificacions substancials que disminueixen l’afectació que es recollia a l’antiga proposta’, ha assenyalat Güell.

L’alcalde també ha explicat que ara es donarà a conèixer la nova proposta de pla especial a la resta d’alcaldes. ‘Després, ens manifestarem públicament’, ha conclòs.

Un avanç en relació a l’anterior proposta i una idea negociable. D’aquesta manera han valorat els pagesos que Medi Ambient hagi rebaixat en un 50% la superfície inclosa en el pla especial dels Aiguamolls. El portaveu d’Unió de Pagesos, Antoni Casademont, ha afirmat que hi ha hagut un canvi ‘important’ en relació amb la primera proposta que els hi van presentar, que era ‘rebutjable totalment’ perquè fiscalitzava el futur de les explotacions.

Tot i això, Casademont ha recordat que si fos pels pagesos ‘aquesta ampliació no existiria’ i avança que, des del sindicat, presentaran al·legacions tan bon punt presentin un projecte real. ‘De moment només són idees, quan hi hagi projecte negociarem’, ha anunciat el portaveu del sindicat.

A banda de la reducció de la superfície protegida, un altre punt que ha fet respirar més tranquils els pagesos és la disminució de ‘pressió’ a les explotacions. Casademont ha explicat que amb l’anterior proposta els pagesos havien de treballar les seves terres ‘com si estiguessin dins el parc però sense els avantatges d’estar-hi’. ‘Ara les obligacions que hi ha sobre els terrenys són molt menys’, ha valorat Antoni Casademont.

En aquest sentit, el portaveu d’UP ha afirmat que surten de la reunió d’aquest dimecres alleujats però amb l’objectiu clar de seguir ‘fent suggeriments i reivindicacions’ quan hi hagi projecte i es puguin fer al·legacions. De moment, els pagesos creuen que ‘hi ha un avanç important’ i s’han ‘apropat postures’, segons ha conclòs Casademont.
 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li