Marta Felip: ‘La veritable reactivació econòmica de Figueres passa per la implantació de la indústria’

0
2161

“La crisi econòmica patida fins fa un parell d’anys, la finalització dels lloguers antics i els nous habitants de Figueres han fet que el paisatge dels locals comercials de la nostra ciutat tingui poc a veure amb el que era fa trenta anys enrere”, diu l’alcaldessa de Figueres


“Crea, creix, avança” aquestes paraules defineixen el programa de l’Oficina d’Emprenedoria i Empresa de l’Ajuntament de Figueres. Com s’està treballant des de l’àrea de Promoció Econòmica per assolir aquests termes per a la ciutat?
La campanya “Som-hi!, Crea, creix, avança” que acabem d’engegar des de l’àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Figueres, s’inicia precisament per donar a conèixer a empreses, autònoms, i possibles nous emprenedors, tota l’oferta formativa, informativa, d’assessorament i suport, que oferim des de l’Ajuntament de Figueres per facilitar la creació de noves empreses, fomentar el creixement de les existents, i ajudar els que comencen a avançar i trobar les eines i el suport per desenvolupar el seu projecte.

Tot això es fa per mitjà de l’oferta formativa per emprenedors i empreses, però també per aturats, des del punt d’atenció a l’emprenedoria que acompanya dels dels primers passos els nous emprenedors que volen començar un projecte amb el curs de creació d’empreses i campus d’emprenedoria, i amb l’asessorament per a la tramitació d’ajuts i subvencions.

El programa es divideix en tres eixos: Empresa, Emprenedoria i Invest-In. Pel que fa a l’eix d’Invest-In Girona-Figueres, és a dir les empreses que vulguin invertir a l’àrea urbana de la ciutat. Quina és la demanda actual? I quina és la tipologia d’empreses que s’interessen pel territori?
El projecte Invest In Girona-Figueres té com a objectiu impulsar l’atracció i captació d’inversions, i crear un espai compartit d’atenció a possibles inversors i empreses interessades a implantar-se a la zona de l’àrea urbana de Figueres i Girona, tant procedents de l’estranger com inversions interiors.

Pel que fa a l’àrea urbana de Figueres, les empreses que s’han interessat són de tipus logístic atretes pel futur desplegament del centre logístic Logis Empordà al polígon de Vilamalla, que farà possible l’implantació d’empreses de mida mitjana que busquen la nostra zona com a emplaçament geogràficament estratègic amb bona conexió amb França i amb la resta de l’Estat.

Paral·lelament treballem no només per atendre les empreses que s’interessen sinó també per anar a buscar inversors i forjar llaços com els que hem iniciat amb Xangai enfocats també al projecte del Logis Empordà.

Pel que fa a l’apartat d’empresa, el programa aposta pel creixement i la innovació però una de les mancances tant de la ciutat com de la comarca és la formació empresarial. Quina oferta planteja el consistori per enfortir aquest vessant?
Precisament aquest 2017 centrem especialment l’oferta de formació empresarial en les eines TIC, amb cursos en conveni amb l’Escola de negocis de la FOEG de màrqueting digital, eines de gestió per empreses, e-commerce i xarxes socials, i també amb píndoles específiques d’eines de gestió TIC, Business Intelligence, ús del CRM, escaneig i impressió 3D entre d’altres.

Un altre dels problemes de la ciutat és l’èxode de joves titulats. Al programa de l’Oficina d’Emprenedoria i Empresa no es preveu cap punt específic per a joves, només els premis emprenedors de l’Alt Empordà.
Des de l’àrea de Promoció Econòmica es promouen molts altres programes amb el SOC i el Fons Social Europeu, dirigits tant a joves titulats, com a joves sense titulació o en situació de vulnerabilitat d’entre 16 i 24 anys.

Precisament recentment s’ha iniciat un programa específic de joves titulats amb el qual es pretén millorar l’ocupabilitat dels joves titulats entre 18 i 29 anys amb formació professional o titulació universitària mitjançant un contracte de pràctiques a l’Ajuntament de Figueres. Actualment tenim onze joves titulats en contacte de pràctiques treballant en projectes associats a Cultura, Educació, Medi Ambient, Benestar Social, Habitatge o Promoció Econòmica.

Amb aquest programa, i juntament amb els altres programes d’ocupació que s’han posat en marxa com el programa Joves per l’Ocupació, el Programa de Transició al Treball (PTT) i programes de Garantia Juvenil, s’han beneficiat un total de 52 joves aquest passat 2016.

Quina és la proposta de l’equip de Marta Felip per impulsar el creixement econòmic de la ciutat?
Figueres és una ciutat comercial i de serveis, però només amb el comerç o el turisme no es poden generar la quantitat de llocs de treball que es necessiten.
La veritable reactivació econòmica de Figueres, passa necessàriament per aconseguir la implantació d’indústria de mida mitjana, lligat al desplegament del Logis Empordà a Vilamalla, que generi llocs de treball que coincideixen amb el perfil de les persones atuades a Figueres i la comarca.

Un dels objectius d’aquesta àrea és la creació d’ocupació. Actualment hi ha més de 3.800 (IDESCAT) persones sense feina a la ciutat.
Tenim 3.800 aturats a la ciutat, i d’una franja d’edat bastant jove D’aquests aturats, el 40% només té estudis primaris, per aquest motiu els nostres objectius com a govern passen per aconseguir molta formació ocupacional a la ciutat, i crear llocs de treball, no només en el sector serveis –que és un sector molt important a Figueres però amb una creació de llocs de treball limitada– sinó en el sector industrial i logístic que doni cobertura a aquesta necessitat de llocs de treball.

Des de l’àrea de Promoció Econòmica tenim una oferta formativa especialment dirigida a les persones aturades amb tallers de recerca de feina, cursos específics d’idiomes dirigits a sectors laborals concrets com el comerç i la restauració, formacions a través del Programa Treball als barris amb Jardineria, informàtica o tastets professionals en diversos àmbits que també van acompanyats d’un pla d’ocupació.

Figueres està en crisi?
Figueres ha canviat i està canviant, la transformació de la ciutat en els últims vint-i-cinc anys és evident. Qui ho negui és que no viu a Figueres. Tot analitzant els perquès hi detectem factors diversos que ho han ocasionat.

Des dels anys noranta es va fer una política d’expansió urbanística basada en el creixement intensiu del sòl urbà, fent aparèixer barris nous o noves edificacions en els barris ja existents en temps de bombolla immobiliària i, per tant, acompanyat de llocs de treball de baixa qualificació. tot plegat ha fet créixer la ciutat en 12.000 habitants més en deu anys, fruit també d’una política estatal de poc control de l’entrada d’immigració. “Arriba gent, i el que en diem ‘la nova immigració’ va on els diuen que hi ha feina i on hi ha els parents que han arribat abans.”

En aquest període, mentre els barris creixien amb blocs de pisos, el centre va quedant desert o, si no desert, com que no s’hi va invertir en polítiques de rehabilitació de centres històrics, la precarietat dels habitatges del centre fa que els lloguin o els ocupin directament persones sense recursos que moltes vegades coincideixen amb la nova immigració.

El comerç, puntal de l’economia figuerenca, ha entrat en una transició brutal en aquests darrers deu anys. La crisi econòmica patida fins fa un parell d’anys, la finalització dels lloguers antics, els nous habitants de Figueres ha fet que el paisatge dels locals comercials de la nostra ciutat tingui poc a veure amb el que era fa trenta anys enrere, bé perque no han aguantat la pressió de la crisi, bé perquè s’han jubilat.

Un dels sectors que més s’ha transformat és el del carrer Peralada fins al Parc de les aigües, tot l’entorn de la plaça de les Patates, carrer la Jonquera… la millora dels carrers que des de fa vuit anys estem fent en aquest sector i que ara seguirà amb el carrer Barceloneta, carrer Ample, Carrer Peralada fins a Rec Arnau, fa que s’hagi estès el centre comercial a aquest sector del Barri vell.

I també, amb una dinàmica totalment diferent, l’eix del carrer Vilallonga-Vilatenim.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li