Marta Felip i el seu govern pengen d’un fil, mentre s’espera que algĂş mogui fitxa

0
4993

El PSC aposta per una opciĂł d’estabilitat sense Felip i UniĂł creu que l’alcaldessa tĂ© segrestada la ciutat


Els esdeveniments polítics a Figueres s’han precipitat des que l’alcaldessa Marta Felip va decidir expulsar del seu govern els tres regidors del PSC, el 28 de gener passat. Des d’aleshores fins ara el resultat ha estat la sortida del govern dels regidors d’Unió i un escenari en què Felip s’ha quedat ben sola. El govern de Figueres està format ara per l’alcaldessa, del PDeCAT, i quatre regidors més. Entre aquests, l’independent Francesc Cruanyes i l’ex-Unió Dolors Pujol. L’aritmètica és cinc regidors al govern dels 21 del consistori municipal.

La sortida del govern dels regidors d’Unió amb qui Felip va concórrer a les eleccions amb la llista de CiU és una sortida de facto. Formalment Manel Toro i Núria Galimany continuen formant part del govern però sense cap competència. L’alcaldessa no els pot fer fora perquè legalment, segons el seu entorn, no és possible. Anaven a la mateixa llista electoral i s’haurien de donar situacions com el trencament de la disciplina de vot, fet que encara no s’ha produït. Manel Toro i Núria Galimany, molestos amb la decisió i “les formes” de Felip de fer fora els regidors socialistes, van decidir fa una setmana tensar més la corda. En una roda de premsa van informar que deixaven el govern de Marta Felip i que Unió caminava cap a la constitució de grup municipal propi al consistori.

L’escala de tensió va arribar fins i tot a mostrar-se a les xarxes socials quan Marta Felip va escriure a Twitter : “L’objectiu de @ManuelMToro ha passat de Empordà-Toscana-Provença a Sicilia-Prizzi-Corleone”. La resposta no es va fer esperar i l’aludit va respondre: “Molt bo! Hi ha “Padrina”, no “Padrino”!” D’aquesta manera la referència de Felip amb la màfia italiana era contestada també en termes cinèfils per l’exregidor de Promoció Econòmica. Val a dir, però, que Toro va admetre després que no hauria d’haver entrat en el joc de Marta Felip.

PDECAT. No és cap secret que dins del mateix partit de Marta Felip la situació preocupa i divideix. El president del PDeCAT a Girona, Pere Vila, va admetre fa uns dies que s’estan mantenint converses amb formacions com ERC o la CUP a nivell de demarcació per explorar possibles pactes però veu “molt difícil” arribar a acords. Pere Vila no descarta que Marta Felip hagi de plegar o fer un pas al costat. D’altra banda, en el darrer comunicat, el PDeCAT ofereix “mà estesa a les forces polítiques municipals per impulsar conjuntament tots els projectes de ciutat”. També recorda que “la candidatura de Marta Felip a les eleccions del 2015 va ser la més votada” i afegeix que “els regidors que donem suport a l’alcaldessa estem més cohesionats que mai i disposats a treballar de valent per tirar endavant la ciutat”.

UNIÓ i PSC. En les últimes hores, els dos regidors d’Unió han assegurat que Figueres és “ostatge del minigovern” de Marta Felip. També diuen que si la ciutat no es podia tirar endavant amb set regidors “encara molt menys amb cinc”, i deixen clar que el trencament amb el PDeCAT no té a veure amb la voluntat de crear grup propi sinó amb el cessament dels regidors del PSC. Des del bàndol socialista, ahir es feia una crida a tots els partits per treballar per constituir un govern municipal de concentració “sense Marta Felip”. El PSC diu que es posa a disposició de tots els grups.

Els buits al cartipĂ s

Marta Felip assumeix les competències de Cultura, Educació, Promoció Econòmica i Turisme. Francesc Cruanyes serà primer tinent d’alcalde i delegat del barri de Sant Joan. Jordi Masquef és nomenat segon tinent d’alcalde, regidor d’Esports i Joventut. Quim Felip suma a les seves competències les de Seguretat i Protecció Civil, i Dolors Pujol assumeix Benestar Social.

Les opinions de l’oposiciĂł, aquĂ­.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li