Marta Felip: ‘De cap manera Figueres pot tenir un pressupost prorrogat de cara al 2018’

0
1313

Comença la seva carrera polĂ­tica a Figueres el 2011 i al cap de dos anys es converteix en l’alcaldessa de la ciutat. Des de PDeCATtreballa dins el Gabinet d’Alcaldia i Relacions Institucionals, Hisenda, Urbanisme, arquitectura i espai pĂşblic, RehabilitaciĂł i patrimoni històric, Cultura, EducaciĂł, PromociĂł Econòmica, Turisme, ComunicaciĂł corporativa i digital i Secretaria i IntervenciĂł.


 

Fa deu mesos va decidir trencar el pacte de govern amb el PSC. Com ha canviat l’estratègia polĂ­tica un cop s’ha vist treballant en minoria?
Vaig trencar el pacte el 23 de gener però internament, en l’Ă mbit de govern, la gestaciĂł de la crisi venia de mesos anteriors, per tant vaig tenir temps de madurar molt la decisiĂł. Vaig avaluar tots els riscos que comportava, però imagina si la situaciĂł era complicada que vaig escollir l’opciĂł de la minoria, tot i saber que serĂ­em set regidors. D’aquesta manera sabia que donarĂ­em opciĂł a tot l’arc de partits polĂ­tics de la ciutat. Sabia que haurĂ­em de canviar d’estratègia perquè amb el trencament no tenĂ­em assegurats els acords de govern però la ciutat ho havia volgut aixĂ­.

Finalment la corda amb el PSC es trenca i toca canviar de rumb.
Una cosa és governar amb minoria sabent que a l’oposició hi ha diferents opcions i l’altra és el ressentiment que ha quedat, això és el més complicat de gestionar. Governar en minoria no és el més difícil, ho és el malestar que hi ha, més que amb els grups polítics, amb certs regidors que han estat al govern.
Ho dic clarament, crec que alguns regidors tenen més interès en el fet que la ciutat de Figueres no avanci si ho fa amb l’actual govern.

Nova situaciĂł polĂ­tica i nous companys de viatge per trobar acords i pactes puntuals per a la ciutat.
En aquest mandat i atès que se superposa la situació política nacional a la local, cap trimestre és igual. Per tant, si a finals del 2016 ja teníem una situació totalment diferent de la situació del primer trimestre del 2017, amb el trencament del pacte encara canvia més. La situació, però, va permetre aprovar els pressupostos de la ciutat amb el vot d’ERC i l’abstenció de partits tan diferents com la CUP, el PP i C’s. Aquesta situació torna a canviar a l’estiu quan entrem en l’última fase del procés independentista i la creació de l’Estat propi. És llavors quan la lògica municipal se superposa totalment a la lògica estatal.

No dic que hagi notat un bloqueig o una posició contrària amb aquells partits com el PP o C’s en les qüestions municipals, perquè cal destacar que han seguit aprovant els projectes en funció si encaixaven en el seu propòsit de ciutat, però la relació s’ha enrarit en la qüestió nacional i també en la fluïdesa que hi havia anteriorment en temes de ciutat.

Ara, amb qui més podem confluir, si sumes temes de ciutat i projecte nacional és ERC i la CUP, fins i tot. Amb els cupaires ens hem arribat a entendre en alguns projectes que van ajudar a aprovar els pressupostos i totalment amb la qüestió nacional.

Marta Felip serĂ  alcaldable a les municipals del 2019?
Falta molt encara. Si mirem vuit anys enrere, a un any i mig vista ja havíem de saber si ens tornaríem a presentar o no, però ara falten tantes coses, d’aquí al primer semestre del 2019, que per una banda diré que tenim molta feina a fer a Figueres, ja que hi ha un projecte en aquest mandat que hem pogut engegar i em faria falta un altre mandat per dur a terme el projecte que tenim. D’altra banda, hi ha un desgast personal molt gran. El 2019 farà vuit anys que estic a l’ajuntament, sis i mig d’alcaldessa, i ara mateix diria que en principi sí que seré alcaldable però d’aquí al 2019 no sé com estaran les meves ganes d’entomar quatre anys més. El que tinc clar és que, si soc la candidata, necessito estar amb totes les energies posades, ja que ens plantem al 2023. Hi ha projecte a fer però falta molt encara.

Una de les Ăşltimes propostes del consistori sĂłn els pressupostos participatius amb una partida de 750.000 euros.
N’esperem una primera experiència, moltes ciutats ho estan implementant i creiem que Ă©s positiu que cada figuerenc pugui decidir una part del pressupost municipal. CadascĂş podrĂ  votar els projectes de ciutat independentment del barri que sigui. Figueres Ă©s una ciutat poc participativa, per això hem de fer una tasca de pedagogia, que Ă©s una de les primeres pretensions d’aquest projecte. D’una banda volem mostrar que Ă©s possible participar i decidir, i d’altra banda veure si realment el que pensem els que governem estĂ  molt lluny de les aspiracions i necessitats de la gent de la ciutat. Busquem pedagogia participativa i realment ens ajudarĂ  a veure quins projectes vol la gent per a la ciutat. Això tambĂ© ens anirĂ  bĂ© per fer els punts del programa de les eleccions municipals de 2019.

Ă€NGEL REYNAL

Un altre dels punts que estĂ  a l’ordre del dia Ă©s la seguretat.
Figueres és una ciutat segura des del punt de vista de la comissió de delictes, el fet que hi hagi actes aïllats o puntuals com el tiroteig de la setmana passada, són casos concrets en una zona d’oci i entre persones amb l’arrelament a la ciutat molt fluix.

A la ciutat fem juntes locals de seguretat, tots els cossos de seguretat que actuen al municipi demostren amb dades que Figueres no té xifres delictives gaire altes. Hi ha una sensació d’inseguretat en el sentit que hi ha dinàmiques que no es donen en altres poblacions, com ara el fet fronterer.

D’altra banda, el fet que sigui una ciutat urbana, sociològicament molt variada i amb el canvi social que ha tingut Figueres, els Ăşltims deu anys, fa que es tingui una percepciĂł d’inseguretat que no respon a una inseguretat real. Una altra cosa Ă©s l’incivisme que tĂ© la mateixa base, molt de transeĂĽnt, molta gent amb poc arrelament a la ciutat i un canvi social que s’ha d’anar digerint. No vull confondre per inseguretat el que Ă©s incivisme o una necessitat de mĂ©s cohesiĂł de tota la ciutat.

Ecoserveis tambĂ© Ă©s protagonista dins l’ajuntament. Com avancen les negociacions amb la nova concessionĂ ria?
Esperem que el setembre que ve acabi aquesta Ăşltima etapa d’Ecoserveis que fa que Figueres no tingui els nivells òptims de neteja. Ara estem treballant en l’última definiciĂł d’aquest projecte i com ha de ser el nou servei de recollida d’escombraries. No estem parlant nomĂ©s de la imatge dels camions o els contenidors, sinĂł dels models de recollida que tindrĂ  la ciutat com el porta a porta en certs sectors, la recollida selectiva en tot l’entorn comercial del “rovell de l’ou” i tambĂ© del sector de la restauraciĂł, ja que realment ha de ser una recollida de carĂ cter industrial i diferenciat de la domèstica. Hi haurĂ  moltes mĂ©s hores de neteja que permetran tenir Figueres en una qualitat òptima. Ara estem a l’últim tram i hem d’acabar de definir tècnicament i arribar a un acord amb els grups polĂ­tics, ja que necessitem una majoria per aprovar el projecte.

La ciutat ha congelat impostos i taxes per al 2018, però, que passarĂ  amb l’import de les escombraries en un futur?
La primera proposta que vĂ rem fer i que estava a punt per treure’s a licitaciĂł el gener passat, si el nostre soci de govern no hi haguĂ©s votat en contra, suposava un increment en preu d’1.400.000 mĂ©s de cost de servei a l’any, per tant estem parlant de 7.000.000 d’euros. Per assumir aquest increment de cost havĂ­em plantificat un increment durant tres anys de la taxa de recollida d’escombraries. VĂ rem pujar l’any passat i aquest any hem decidit no modificar les ordenances fiscals perquè no volem pujar la taxa de recollida d’escombraries fins que el nou servei no entri en funcionament. En el moment que estigui en marxa hi haurĂ  l’increment però estic convençuda que compensarĂ  a la ciutadania amb el servei mĂ©s complet.

I el pressupost municipal del 2018?
Estem definint quin pressupost voldrĂ­em des del govern municipal. Es comenta, per part d’algun grup municipal d’aquest bloc que jo entenc com el passat, que no volem governar i que anirem amb pressupostos prorrogats. Ho he desmentit per activa i per passiva, de cap manera Figueres pot tenir un pressupost prorrogat el 2018 perquè hi ha molts projectes endegats. Aquest 2017 hem tirat endavant importants projectes d’urbanitzaciĂł de carrers que s’han d’acabar, hem endegat tota la part del centre històric, entre d’altres que necessiten un finançament. TambĂ© tenim el nou pavellĂł esportiu i s’ha de contractar l’obra, tenim Las Vegas que necessita col·laboraciĂł municipal per tirar endavant… de cap manera permetrĂ© com alcaldessa que aquest pressupost agonitzi fins a les eleccions municipals, això Ă©s el que voldria algun grup. Al moment de trencar el pacte vaig dir que en cap cas vull perpetuar-me a la cadira d’alcaldessa a qualsevol preu i vaig posar sobre la taula la possibilitat de la mociĂł de censura. Es va demostrar que realment el govern d’aquesta ciutat l’ha d’encapçalar Marta Felip, per tant tornarĂ© a fer el mateix. Aquesta ciutat necessita un pressupost i ha de sortir del consens de diferents grups municipals. De cap manera anirem a una pròrroga perquè hi ha projectes que no poden quedar parats fins a les municipals del 2019.

Parla del nou pavellĂł esportiu. Des del govern s’ha assegurat que d’aquĂ­ a cinc mesos o menys començaria a construir-se. Què ens pot avançar?
S’estĂ  fent el projecte i hauria d’estar entregat, per part de l’equip d’arquitectes, el pròxim febrer. Llavors, entre l’estiu i el setembre, es licitarĂ  l’obra i estĂ  previst que es comenci a construir aquest mateix any, per tant s’iniciarĂ  el 2018 però l’any fort serĂ  el 2019. A finals de l’any que ve o principis del 2020 inaugurarem el pavellĂł.

I la segona piscina municipal?
La piscina és absolutament necessària. Actualment la que tenim és insuficient, tant pel que fa a mides com a capacitat. És una demanda molt forta però la capacitat de finançament de tots els projectes que té aquesta ciutat no arriba a tot. Nosaltres primer farem el pavelló, al costat hi ha uns terrenys que permetrien una nova piscina i per tant la segona piscina municipal serà l’obra del mandat de les municipals del 2019. Abans no.

I en bloc nacional, Marta Felip pot veure’s afectada per formar part del procés independentista?
Puc veure’m afectada com tots els alcaldes de Catalunya. De moment estem investigats però a mi encara no m’han citat a declarar. No vull viure amb la por d’una amenaça però soc conscient que, si hi ha represĂ lies, en puc sortir afectada en l’Ă mbit d’exercici d’un cĂ rrec pĂşblic. La situaciĂł la visc amb preocupaciĂł, no per la meva situaciĂł personal, però si pels fets terribles. No hi ha hagut la mĂ­nima sessiĂł o obertura per part del govern de l’Estat respecte les seves posicions inicials, tot el contrari, cada vegada ha sigut mes forta la reacciĂł en el sentit d’utilitzar el que avui dia s’entĂ©n per violència que seria la justĂ­cia. Fa anys enviaven els tancs i ara et fan anar al jutjat. La gent estĂ  amb l’ànim decaigut i, a la vegada, tenen una sensaciĂł d’impotència en veure aquest tipus de reaccions al segle XXI , de no donar cap possibilitat a l’acord, al referèndum pactat o a la possibilitat de veure com l’aspiraciĂł d’autodeterminaciĂł del poble catalĂ , que Ă©s palpable, pot tenir alguna via de sortida fora d’una actitud repressiva per part de l’Estat espanyol.

Fa una setmana Figueres va cridar “Santi Vila botifler” a un exalcalde de la ciutat.
Vull entendre els crits en un context de consternació per l’empresonament de consellers i d’emocions a flor de pell. Jo soc amiga de Santi Vila, ell em va incorporar a la política i des d’aquí, vull dir que la posició personal i política de dimitir com a conseller la puc entendre. La seva funció era buscar l’acord per a la no aplicació de l’article 155 i ho va intentar fins a l’últim minut. Demano respecte per la decisió d’en Santi i que la gent respiri abans de dir les coses. Falta molta informació que anirà sortint a poc a poc. Respecto els sentiments de cadascú, també aquells que es puguin haver sentit decebuts, en cap cas traïts perquè ell no era el determinant en aquest cas del procés. Dijous a la tarda quan vaig sentir els crits, pensava que ell també estava dins una furgoneta anant cap a la presó, jo només pensava en la seva mare que té un únic fill. Hem d’intentar separar les coses, però jo en aquell moment només pensava en el factor humà.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li