Marta Felip: ‘A les preinscripcions d’ESO, 60 alumnes han quedat fora i haurem d’obrir una quarta línia’

0
2126

Coincidint amb l’adjudicació dels dos nous graus formatius a Figueres, l’alcadessa fa un repàs a diversos temes d’educació a la ciutat com a regidora que va assumir-ne les competències fa uns mesos. 


Els nous cicles formatius són una bona notícia per a la ciutat. Què ha ofert Figueres perquè Ensenyament hagi decidit introduir-hi aquests graus?
Ja des de l’any passat tenim un consens amb el Departament d’Ensenyament per les característiques de Figueres. Amb la realitat social i la diversitat que hi ha a la ciutat, l’educació és la clau per a la cohesió i el progrés futur. Des del primer moment ens vàrem posar a treballar per veure què fa falta en l’oferta formativa de Figueres per donar sortida a aquesta diversitat.Porto des del mes de gener –i ara actualment com a alcadessa i regidora d’Educació– treballant colze a colze amb el Departament d’Ensenyament. D’aquí surt la predisposició del Govern. Més enllà de les competències municipals hem pogut aconseguir aquesta nova oferta formativa per a la ciutat. La nota més destacada són aquests dos graus d’FP, un de superior que és el Grau guia, informació i assistències turístiques que és el primer que hi ha a l’Alt Empordà. Això és interessentíssim per un sector que és una part molt important del PIB a l’Empordà.

Quins lligams empresarials es crearan amb aquests cicles?
Es tracta d’estudis duals amb hores lectives i a les empreses. Volem treballar estretament amb el sector per veure com articulem aquestes pràctiques a les empreses.

Hi haurà canvis en la qüestió de mobilitat i transport a la ciutat per l’augment de cicles formatius?
Amb el fet que tinguem zona única per l’ESO això ja queda cobert pel Consell Comarcal. Tot i això, caldrà veure quina acceptació tindrà la nova oferta.

Figueres rebrà alumnes de fora de la comarca?
L’oferta de Figueres –i aquesta tan específica que hem presentat– pot fer venir, per descomptat, alumnes del Pla de l’Estany i de la Garrotxa. Allò que està clar i que vull destacar és que la Formació Professional és un puntal important a Figueres. Tindrem 21 cicles formatius més dos de privats. Això representa unes 970 places. I tota aquesta oferta deriva també de les peticions fetes pels directors dels instituts, equips educatius, AMPA i el departament d’Ensenyament. És una aposta per l’FP vinculada a llocs de treball.

Què passa amb aquells alumnes amb problemes per assolir l’educació obligatòria. Quines opcions tenen?
La xifra d’aquests alumnes a Figueres no és menypreable i hem de posar tota l’atenció aquí perquè com a mínim s’arribi a l’ESO. Per això hem demanat l’augment de les places UEC, unitats d’escolarització compartida, i ho hem aconseguit. Hi haurà 12 noves places a disposició dels instituts i també la diversificació d’aquestes places. Amb l’adjudicació que el departament va fer l’any passat, les 33 places s’havien quedat a hostaleria i necessitem diversificar-les. El curs vinent tindrem 23 places a hostaleria, 10 a fusteria i 12 noves que es determinaran en les pròximes setmanes. També vull destacar una sortida per a aquells que no volen fer FP o no assoleixen tampoc l’educació obligatòria. Hi haurà una ampliació dels plans de transició al treball que hem elaborat amb el Consell Comarcal i la Generalitat i pel curs 2017-2018 hi haurà l’aportació de 57.000 euros de l’Ajuntament per programes de formació i inserció.

Hi ha alguna novetat amb les preinscripcions a secundària?
Sí, molt recent, de divendres. Figueres no baixa a la primària i puja a la secundària. Les 2.700 places han quedat cobertes però 60 alumnes han quedat fora. Això ens obligarà a buscar un nou espai i a crear una quarta línia a Figueres. Les noves línies eren tres aquest any, les dues als Cendrassos, i una altra, al Narcís Monturiol, però aquests 60 alumnes no quedaran fora de la secundària.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li