Maria Àngels Olmedo: ‘Des de l’oposició cal fer un ‘mea culpa’, no hem sigut capaços de crear una alternativa’

0
2400

És la portaveu del Partit Popular de Figueres i fa tres mandats -des del 2007- que forma part del plenari. Parlem de la situació actual del seu partit, de la pèrdua de vots a les últimes eleccions, de les municipals del 2019 i de l’equip amb qui li agradaria comptar per posar fil a l’agulla a problemàtiques com la mobilitat, l’urbanisme, les polítiques socials, la seguretat o l’incivisme


 

Finalment Figueres té nou alcalde, com es van viure les decisions d’última hora des del seu partit? Li havien comunicat els seus companys de plenari la jugada del primer Ple de renúncia?
Des del Partit Popular no en sabíem res, ens ho van comunicar a correcuita. I del Ple extraordinari, puc dir que me’n vaig assabentar per les xarxes socials, potser en aquell mateix moment ens enviaven un correu de l’Ajuntament, no ho sé, jo ho vaig saber per les xarxes… I de fet, és la tònica general que hem anat vivint aquest temps. Ni una trucada per comentar l’horari ni res, per tant, va quedar palès que ella no en tenia ni idea de què passaria. Aquell dia algú va comentar «abstenció, abstenció», però jo no en tenia ni idea. No sabia que el grup de l’esquerra votaria en contra i crec que va ser un error, hi ha diferents lectures i són respectables. Entenc, però, que ella [l’alcaldessa] es mereixia això, per dir-ho d’alguna manera, i per com ho havia fet tot els últims anys… Però penso que van fer el ridícul estrepitosament perquè no va servir de res.

Aquell dilluns vostè havia de presentar candidatura però al final no va ser així, per què aquest canvi?
En principi vaig dir que sí, però veient, sobre la marxa, com anava tot, vam decidir no presentar-la. Nosaltres sempre presentàvem candidatura però veient la situació tampoc teníem suports, per tant, vam decidir que no.

Hi havia la possibilitat d’un govern de concentració que en formés part el PP? No se sumava, oi?
Haig de ser sincera, nosaltres hem sigut molt crítics i ella havia de marxar des del primer moment. I per què no va marxar abans? Doncs perquè no tenia lligades les coses del seu petit equip de govern.

I cal que des de l’oposició fem un mea culpa, no hem sigut capaços de crear una alternativa. 16 regidors no n’hem sigut capaços i s’ha de dir i explicar: per part del bloc constitucionalista no sumem i, per tant, el que Cs volia per un govern constitucionalista ara per ara no hi és. Tant de bo haguéssim pogut fer-ho però hem de treballar perquè a les pròximes municipals hi hagi un govern constitucionalista. Si es treballés per la política local aniríem molt millor, amb cinc és impossible i inviable. Costarà molt posar la ciutat en marxa, perquè està molt endarrerida.

Com valora el relleu d’alcaldia? Quin paper ha de jugar-hi el Partit Popular fins al maig del 2019?
No sé què pensa fer el senyor Jordi Masquef com a alcalde, però he vist algunes declaracions en què deia que amb els del 155 no pactaria. Ell mateix ha tancat la porta, però anirà a tocar la porta d’ERC i dels no adscrits. No sé si pactaríem però realment els que tanquen primer la porta són ells.

I des del PP, continuarem treballant com hem fet fins ara. El que nosaltres tenim pendent és que es compleixin les aportacions que vam fer quan vam aprovar els pressupostos. Hi ha molts punts que encara no s’han desenvolupat, en queden del 2017 i molts d’enguany. Per nosaltres el primer és la ciutat i si ara no hi ha un calendari lligat no aprovarem més pressupostos. Demanem des d’aquí que s’intenti començar a tenir, abans de final d’any, tots els acords. Tots els projectes ja estaven pressupostats i no val dir que falten tràmits.

Posi’m un exemple dels punts que queden pendents…
Doncs encara queden fases per fer a la zona de l’estadi Albert Gurb, l’enllumenat no està i no poden entrenar al vespre. Llavors falta tota la zona de l’Horta Capallera, un espai esportiu que era un projecte de 80.000 euros i repercutia a altres barris i això no ha ni començat. I per què no es fa res? Es treballa molt pel procés però s’hauria de treballar per la ciutat. Amb cinc regidors és impossible però a la vegada tampoc volen ajuda.

Pel Partit Popular figuerenc un tema important és l’aparcament…
Sí, perquè no ens està agradant gens com s’està tractant la moció que vam presentar. Un dels acords deia que en els indicadors del temps de les zones d’aparcament de càrrega i descàrrega no quedava clar l’horari. Vam demanar que deixés clar que era de 9 a 13 h i de 16 a 18 h i que es podia aparcar els dissabtes. Llavors vam arribar un altre acord que deia que al nucli antic s’ampliés l’horari de les 8 a les 18 h i dissabtes, no hi estem massa d’acord que sigui tot el dissabte, perquè no hi ha descàrregues a la tarda, però ho vam acceptar. El problema és que ara ho estan posant a tot arreu: allà on hi ha zona verda i zona blava els senyals informen que no es pot aparcar de les 8 a les 18 h i no hi estem gens d’acord. Hi ha carrers, per exemple el Pere III o Santa Llogaia, on no hi va ningú a descarregar els dissabtes i falten molts aparcaments. El ciutadà ha de saber que no hi estem d’acord. La pilota se l’han passat entre el senyor Francesc Cruanyes, de Mobilitat, i el senyor Quim Felip, de Serveis Urbans, però les negociacions no avancen… Vam demanar una reunió amb els tècnics i la Guàrdia Urbana, però de moment no s’ha fet i ja no la farem.

Parlant de municipals, serà vostè la candidata?
Tinc ganes de continuar, m’agrada perquè ho veig com un servei a la meva ciutat i això t’enganxa. Quan veus que pots aportar un granet de sorra per millorar Figueres doncs penses que «sí, tinc ganes de tornar a presentar-me». Però encara falten dies i hem d’esperar a veure què diu el meu partit. Però en principi sí, vull ser candidata.

Amb quin equip li agradaria comptar? Hi ha planter al PP figuerenc?
Tenim una mica de tot… Gent jove, que no és fàcil, perquè hem desprestigiat la política els mateixos polítics… i amb la conjuntura d’ara, encara menys volen anar a les llistes. Però tenim gent jove i gent amb experiència, que també és bo i necessari. Ara per ara ja tindríem per fer una llista, però cal dir la veritat, res no és fàcil.

En aquesta secció, el seu company Diego Borrego, va dir que la relació amb vostè era «inexistent». Com s’ho fan per treballar per la ciutat?
És un fet i tampoc me’n vull amagar, hem estat una temporada distanciats. Jo vaig demanar la seva renúncia i al principi no teníem cap relació, ara sembla que la seva causa ha quedat arxivada i això va fer que ell s’apropés de nou al partit. Evidentment treballem conjuntament pel mateix partit i per la ciutat.

Vostè és una figura política valorada per molta gent de la ciutat que no necessàriament comparteix els colors del seu partit. Pensa que li pot passar factura, parlant de vots i resultats?
M’agrada que em facis aquesta pregunta perquè molta gent em diu: «Oh, és que si no fossis d’aquest partit…», i la resposta que dono és «això vol dir que els vostres no us solucionen els problemes? Comencem a pensar, doncs, a votar la persona i donar-li confiança, ja que aquest partit que no us agrada gens potser us soluciona el que necessiteu…».

El que passa és que jo em sento identificada amb el partit, molta gent em diu que no m’hi veu però realment sí que m’hi sento. Tota aquesta gent que ens critica tant, o fins i tot l’esquerra, que ens diu «sectaris», però no sé qui és més sectari! Nosaltres hem sigut capaços d’afluixar per la ciutat i sempre l’hem posat per damunt dels nostres interessos.

A les eleccions del 21-D, que vostè era la número 1 del PP a les comarques gironines, ocupant el lloc de Millo, a Figueres el PP va perdre vots, gairebé la meitat. Hi té a veure el pols entre Cs i el PP?
Evidentment. La lectura que en vam fer va ser del mal resultat, a Catalunya a la nit electoral vam passar d’11 diputats a 4. I aquí Girona es van perdre molts vots, el que va passar és que la gent va creure que el vot més útil era Ciutadans. Ells van fer una campanya brutal i una de les coses que crida l’atenció és que ho critiquen tot, i més quan ells fan una campanya d’aquestes dimensions. Van invertir molts diners i a alguna gent que no està d’acord amb el procés els va semblar que Cs els podia defensar millor. Però de què ha servit? De res. Arrimadas tampoc no ha fet res, a banda de sortir i repetir el mateix discurs, encara que segurament no hauria sigut possible, però es podia haver intentat. Però vaja, nosaltres alguna cosa no hem fet bé ni aquí ni a la resta d’Espanya. La corrupció ens ha passat factura i ara sembla que aquest tema està aparcat, perquè al final el meu partit és el que va crear més mesures per erradicar la corrupció.

Crea les mesures però també és el partit més corrupte del moment…
Sí, no ho amago. Però de corrupció n’hi ha a tot arreu, aquí Catalunya uns menys que d’altres, però sempre n’hi ha hagut… i de tots els colors! Ara al PP tenim un president nacional, Pablo Casado, que és una persona amb moltes ganes de tirar endavant.

Quina haurà de ser la campanya per recuperar aquests vots perduts a la ciutat?
Hem de continuar treballant en tots els temes però hem de tenir un projecte ambiciós i resoldre problemàtiques del dia a dia. I projectes de futur, que, ara per ara, no hi són, i sobretot posar fil a l’agulla a l’àrea d’Urbanisme.

Quines són aquestes problemàtiques del dia a dia?
Urbanisme és el pes gruixut d’un Ajuntament i aquí fa molts anys que no es fa res. Des del noranta no s’ha pensat en la ciutat que volem. Tenim molta gent de fora, la gent d’aquí ha marxat als pobles, no hem sabut treballar bé l’estació del TAV. La gent no ve perquè no hi ha un atractiu ni un model de ciutat.

La inseguretat també ha jugat un paper rellevant darrerament…
L’alcalde, al seu discurs, va dir que treballaria per a això. Però què passa, que fins ara no hi era, al consistori? No sabia quina realitat té la ciutat o és que ara he aterrat i ho veu tot? Cal treballar però és important estar tots junts, si volem tirar la ciutat endavant cal anar a picar portes i anar tots junts. L’objectiu d’aquest govern ha de, sí o sí, suprimir la via del tren i fer aparcaments, treballar l’avinguda d’Avinyonet i la zona de Sant Joan. I també aniria bé fer les rondes, però és un projecte molt gros.

ÀNGEL REYNAL

I dels petits problemes del dia a dia?
Sobretot la inseguretat i l’incivisme. Falten efectius de la Guàrdia Urbana i això tots ho sabem. I també hi ha d’haver una millor estructura del cos. I el tema de la neteja… ara tenim un problema perquè hi ha dues empreses que han presentat un recurs. Fa dos anys que aquest tema va quedar aturat perquè el govern no ha sigut capaç de tirar-lo endavant. Que no es culpi l’oposició de la mala gestió, tots els partits hi vam estar treballant, per tant no en tenim la culpa.

En una sola frase, digui’m com haurien de ser els següents pilars de la societat. Educació?
Cal apostar per treure tots els barracons. Ara l’alcaldessa està a la Generalitat i diu que treballarà per Figueres, o ERC, que és la seva conselleria… que piquin portes.

Polítiques socials?
Cal treballar-hi però no hem de deixar de banda que aquí no només hem de treballar amb la gent de fora. A Figueres hi ha famílies en risc d’exclusió social i les ajudes no només han de ser per als de fora. Un dels lemes del PP és que la millor política social s’aconsegueix creant llocs de feina i des dels consistoris també s’hi ha d’apostar. Cal ajudar l’autònom i el petit empresari.

El sector econòmic, de comerç i turisme?
Calen pàrquings i millorar la mobilitat. Hem de ser una ciutat neta i sense incívics. I aparcaments al centre i també de dissuasius. Nosaltres vam apostar pel pàrquing del camp de futbol i no es va tirar endavant per la CUP, PSC, ERC i alguns no adscrits…

Cultura?
La cultura d’una ciutat i d’un país és la base de tot. Cal, apostar-hi i potenciar-la.

Sanitat?
S’ha de treballar per resoldre les llistes d’espera amb la Generalitat de l’hospital i per construir la nova residència a la ciutat.

Una de les preguntes de moda era si Albiol aniria a visitar els polítics catalans a la presó. A Figueres hi ha Dolors Bassa, vostè s’ha plantejat anar-hi?
No, no hi aniria. No m’agrada que ningú estigui a la presó, vagi aquesta idea per endavant, perquè no me n’he alegrat mai. Ara… també penso que s’ho han buscat. Quan tu condueixes i veus un senyal de 80 i el vols passar a 120, et poden multar. Doncs això és el mateix, ells sabien que se saltaven la legalitat i estaven avisats. No puc dir res més, però si et saltes la legalitat tens conseqüències. L’estat de dret és aquest i toca pagar-ho. Tant de bo surti i es faci el judici ben aviat.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li