Marco Noris: ‘Amb la pintura es confronta el tema des de l’emoció, no des de la intel·lectualitat’

0
2204

El pintor i dibuixant italià presenta ‘Refugium, refugia’ al MUME, una mostra que s’exhibirà fins al 3 de febrer


L’exili, un tema difícil d’abordar?
És un tema que sempre estarà obert. Per això utilitzo imatges històriques, en un espai conjuntament amb elements de present. Tot i que inicialment el meu treball era local, no podia donar l’esquena a la realitat contemporània. No podem estar encegats al que està passant al Mediterrani.

Un problema polític?
Els temes polítics s’aborden des de la intel·lectualitat, amb recerques, estudis… Falta la part emocional. Des de la pintura es confronta el tema des de l’emoció, no des de la intel·lectualitat.

El protagonisme és l’espai o el refugiat?
La relació dels dos. Fugir per on havien escapat. No es només el lloc, també és el trànsit. M’agradaria que fos la relació entre la persona i el lloc. Passat, present i futur. Entre el refugiat que ha marxat per necessitat i algú com jo, que soc italià i visc aquí, hi ha un sentiment comú, el desarrelament.

Utilitza més 120 m2 de paper.
Antigament el pintor pintava el quadre on succeïa tot. Ara és un diàleg entre peces i espai. Es tracta d’una experiència física total. El paper penjat té un origen teòric conceptual i crea una experiència

Que li agradaria que sentis algú quan visita la seva exposició?
Que se senti incòmode. Que es qüestioni coses, que li agiti alguna cosa. Que trobi un lloc de silenci on la reflexió de «la condició de refugiat» pugui germinar i li permeti reflexionar.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li