Manuel, ‘el Guti’: ‘A mi no m’ha empresonat un jutge, jo he comĂšs un delicte i m’han enganxat’

1
1328

Entre els diferents espais que tindrĂ  el prĂČxim magazĂ­n del Puig de les Basses hi ha una entrevista que en Manuel, ‘el Guti’, ens va fer a les autores d’aquest reportatge i al nostre fotĂČgraf, Àngel Reynal. Tot plegat es va convertir en una agradable conversa que va deixar de banda estereotips i prejudicis. ReproduĂŻm, a continuaciĂł, la peça que va presentar i preparar en Manuel


 

Bon dia, estem aquĂ­ al programa El Magazine, amb presĂšncia d’uns convidats a qui estem agraĂŻts per haver vingut: Gemma ArchĂ©, Gemma Visa i Àngel Reynal, fotĂČgraf perquĂš porta una cĂ mera bona. Vagi en compte que estĂ  a la presĂł! Ens han vingut a visitar, nosaltres vam estar a la seva redacciĂł i en vam sortir molt contents i molt agraĂŻts per haver-nos convidat. Va ser una experiĂšncia nova, perquĂš ni jo ni els meus companys havĂ­em anat mai a un lloc d’aquests.

Ara tenim una sĂšrie de preguntes. La primera, que pot contestar qualsevol dels tres, Ă©s: Com els va resultar la nostra visita al seu diari?

G.A.: Molt interessant, perquĂš l’intercanvi d’opinions i d’experiĂšncies Ă©s sempre interessant.

PerĂČ no van tenir por? PerquĂš no vam veure ni una bossa, eh! [riu]
G.V.: No, por no en vam tenir en cap moment.
G.A.: I de bosses no n’hi ha ni quan van venir vostùs ni qualsevol altre dia!
G.V.: BĂ©, siguem sincers, algĂș sĂ­ que va tenir por. Es preguntaven qui vindria (…) perĂČ vam veure que realment estĂ veu molt interessats i motivats pel que us explicĂ vem, cosa que no han fet altres grups que ens han vingut a veure a l’HORA NOVA. Vosaltres vau mostrar molt d’interĂšs

Moltes grĂ cies. Una altra cosa Ă©s que nosaltres som inexperts amb el magazĂ­n. Ens poden donar alguns consells per poder millorar el magazĂ­n i la revista?
G.A.: Jo els consells que donaria serien: primer, organitzaciĂł i planificaciĂł. Abans de gravar tenir-ho tot planificat. I segon, buscar temes que puguin interessar a la gent que us escolta. Pensar quĂš Ă©s el que mĂ©s els pot interessar, i que si algĂș estĂ  escoltant i no l’interessa el que dieu deixarĂ  d’escoltar-vos. Heu de buscar la manera d’enganxar l’audiĂšncia.

I ara una pregunta mĂ©s tibant: quĂš Ă©s el que no s’atreveixen a preguntar-nos?
G.V.: Per quĂš esteu aquĂ­? QuĂš haurĂ­eu fet per no estar aquĂ­? De quĂš us penediu? SĂłn preguntes lĂČgiques per la gent que no estem a la presĂł.

Jo t’ho puc resumir en gairebĂ© dues paraules: penediment. És una cosa essencial. AquĂ­ hi som per un delicte que hem comĂšs, cadascĂș tĂ© el seu, perĂČ tu quan ets aquĂ­ te’n penedeixes. AquĂ­ es demostra que ets home o dona, perquĂš tambĂ© n’hi ha, perĂČ ets un nĂșmero. El mĂłn et cau a sobre en quatre dies. Jo tinc la sort, o l’avantatge, que sempre miro cap amunt, estic pres perĂČ tinc el cap fora.
G.V.: Com s’aconsegueix tenir el cap a fora si ets aquí dins?

Jo estic complint una condemna per culpa meva, no per ningĂș. A mi no m’ha empresonat un jutge, jo he comĂšs un delicte i m’han enganxat. I ho he d’assimilar. Com s’assimila? Estant tranquil.
G.A.: AixĂČ Ă©s important, no tothom tĂ© aquest concepte tan clar…

No, hi ha molta gent que no el tĂ©. I clar, hi ha molta gent que ho passa molt malament, hi ha gent que se suĂŻcida, que s’enfonsen completament i ho perden tot. AquĂ­ la gent viu d’una altra manera. Jo ara estic treballant a la cafeteria, perĂČ sempre he intentat estar amb la ment a una altra banda, no en el fet que estic pres. Que ho estic, ja ho sĂ©. I aquĂ­ dins hi ha unes normes, m’aixequen al matĂ­, em fan anar al llit… com els nens petits. PerĂČ sĂ© que he comĂšs un delicte, sĂ© que he de pagar la meva condemna, i quan l’hagi pagat començarĂ© una vida nova.
G.V.: I quĂš farĂ s?

Doncs quan surti, gaudir. Primer gaudir de mi i de les meves filles. I desprĂ©s, DĂ©u dirĂ . El mateix no, aixĂČ ho tinc clarĂ­ssim perquĂš aquĂ­ he fet molts amics, perĂČ no hi vull tornar… Ara us faig la darrera pregunta: Han passat les Fires i les Festes de la Santa Creu a Figueres i aquĂ­ hi ha moltes coses per fer. Jo particularment sĂ­ que conec Figueres, perĂČ molts companys meus no. QuĂš poden visitar o quines activitats poden fer?
G.V.: Poden gaudir del castell de Sant Ferran, el Museu DalĂ­, el Museu del Joguet, el Museu de l’EmpordĂ …
A.R.: El Museu de la TĂšcnica, el Museu de l’Hidro… culturalment Ă©s una ciutat molt viva.
G.A.: El que tĂ© de bo Figueres Ă©s l’entorn. En 20 minuts pots estar a la platja o a la muntanya. En 20 minuts pots tenir-ho tot.

El que mĂ©s m’agrada Ă©s Peralada, pel Casino! [riu]. BĂ©, doncs, us agraeixo que ens hĂ giu vingut a visitar, que hĂ giu vingut a veure com treballem aquĂ­, pobrement. Esperem que us ho hĂ giu passat bĂ© amb aquests ‘talegueros’.

1
Leave a Reply

avatar
1
0
0
 
1
Palabras al Viento
   
El més nou Més antic Més votat
Notificar-li
Palabras al Viento
Convidat
Palabras al Viento

Muchas gracias, nos habeis alegrado la mañana en el magazine. Thanks !!!!!!!!!!!!!