Malestar dels socis de la cooperativa de Pau pels pagaments durant la pandèmia

0
678

«M’han reduït un 40% el pagament del raïm i no hi ha cap estatut de la cooperativa que digui que en situació d’alarma es pugui deixar de pagar», explica Jaume Mercader, soci des de fa 27 anys


La cooperativa Empordàlia, amb seu a Pau, ha reduït els pagaments als seus socis un 40% a causa de la situació d’aturada pel coronavirus. Això ha creat malestar entre alguns pagesos, que esperaven la paga de l’abril enmig d’aquesta situació complicada.

És el cas d’en Jaume Mercader, que fa 27 anys que és soci de la cooperativa, després d’heretar els drets agrícoles del seu pare. Mercader ha de viure també de l’hostaleria i aquest abril esperava la paga d’Empordàlia com un ingrés clau, ja que la situació no li ha permès tenir l’altra activitat. Aquest pagès de Vilajuïga explica: «M’han reduït un 40% el pagament del raïm i no hi ha cap estatut de la cooperativa que digui que en situació d’alarma es pugui deixar de pagar». Mercader explica que els socis van rebre una circular explicant aquesta mesura. «A la carta», diu, «expliquen que amb la pandèmia no han pogut vendre i que els socis hem de ser solidaris, però nosaltres ja estem venent el raïm per sota del preu de cost». I afegeix: «A més, ens diuen que si va bé ens ho compensaran i això no pot ser, aquí no s’han presentat números, ni cap pla de reconeixement de deute». Jaume Mercader, que vol portar el cas al Departament de Treball, assegura: «Això és una suspensió de pagaments encoberta. Jo treballo a l’hostaleria i tampoc hi he pogut anar, i ara m’arriba la paga amb un 40% o un 60% menys».

LA GERÈNCIA. Simó Casanovas, gerent de la cooperativa Empordàlia, declara que «com totes les empreses vitivinícoles i com molts sectors, estem patint la pandèmia». Casanovas afegeix que «a la carta enviada als socis ja vam explicar que es reduïa el pagament respecte al del gener però ho fem per prudència, perquè ha estat tot parat». Empordàlia assegura solvència i diu que ha pogut tramitar amb èxit diversos crèdits ICO, per això Casanovas diu que «el pròxim pagament no ha de ser igual que el de l’abril».

La cooperativa fa quatre pagaments a compte durant l’any als cooperativistes. Això és una previsió que a finals d’any es liquida amb una cinquena paga.

La gerència d’Empordàlia explica que el 30% dels treballadors estan amb un ERTO. Es tracta de personal de botiga i de celler. Ara ja s’està recuperant l’activitat i Casanovas insisteix que «cal ser prudents perquè quan les coses vagin bé puguem ser actius com abans».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li