Malestar a la Jonquera perquè el parc de bombers passarà a ser no professional

0
1625

Interior ha planificat una reorganització que augmentarà les dotacions mínimes de Figueres, Roses i Llançà


Malestar a la Jonquera per la reorganització dels parcs de bombers de la Regió d’Emergències de Girona planificada pel Departament d’Interior. En el marc del Projecte bombers 2025, la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments ha previst una sèrie de canvis en la plantilla i les dotacions del cos per «donar una millor resposta operativa i dotar de més seguretat les actuacions dels bombers». Bàsicament es prioritzarà l’augment de personal i vehicles als parcs que tenen més serveis i més zona de cobertura de riscos. I els canvis afectaran molt directament l’Alt Empordà.

En una primera fase, que comença ara i s’allargarà fins l’1 de gener del 2022 (quan la nova distribució ja serà efectiva), es milloraran les dotacions dels parcs de Llançà, Roses i Figueres, que juntament amb el de Girona, és un dels que tenen més serveis de la Regió (6 i 5 sortides diàries de mitjana). Concretament, les seves dotacions mínimes inclouran una persona més. En el cas de Figueres, per exemple, passarà a ser de cinc a sis bombers per guàrdia. A més, també es reforçaran els parcs amb vehicles autoescala.

Paral·lelament, però, el de la Jonquera passarà a ser un parc de bombers voluntaris, i els seus efectius es reassignaran a altres parcs de la regió (mitjançant concursos de trasllats que respectaran les condicions d’origen de cada bomber). Des d’Interior destaquen que s’ha previst una nova convocatòria de bombers voluntaris, amb previsió de places per a la Jonquera. Però aquest canvi ja ha encès tant l’Ajuntament com els sindicats.

L’alcaldessa, Sònia Martínez, recorda que «aquest parc amb 40 anys d’història és un punt estratègic per a l’Albera», i que «ara mateix dona cobertura en poc temps a tots els pobles d’aquesta zona». I des de CCOO i UGT critiquen que no s’ha comptat amb l’opinió dels professionals. A més, des d’UGT també asseguren que la decisió «obeeix a unes mancances endèmiques en parcs com el de Girona o Figueres, i a una distribució territorial dels parcs pròpia del segle passat». A través d’un comunicat, asseguren que «els guanys mínims que representa aquesta redistribució de parcs no justifiquen en aquest moment el tancament de parcs com el d’Hostalric i la Jonquera i mantenir obert el de Llançà per motius polítics, però no operatius». I recorden que l’equipament jonquerenc té un gran valor estratègic per la proximitat amb la frontera, per l’Albera i pel túnel del TAV.

MILLORES A ROSES. Implantada aquesta fase, al gener començarà la segona, que s’allargarà fins el 2025. Aleshores s’adequaran espais del parc de Roses. En total, s’invertiran 15 milions d’euros en infraestructures i vehicles.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li