L’orgull de la Premsa Comarcal

0
1109

L’ACPC, HORA NOVA i InfoJonquera organitzen la 12a Convenció de la Premsa Comarcal i Local


Dissabte, 8 de juny, més de 120 professions de la comunicació, vinguts de tota Catalunya, es van reunir als Porxos de Can Laporta de la Jonquera per assistir a la 37a Assemblea i 12a Convenció de la Premsa Comarcal i Local, que organitza l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC) i que, enguany, ha comptat amb el suport del Setmanari HORA NOVA i el diari digital InfoJonquera.

Antoni Escudero, president d’HORA NOVA, va valorar la tasca de l’ACPC amb aquestes paraules: «Dono l’enhorabona a la tasca diària de l’ACPC que dia rere dia vetlla pels interessos de la premsa comarcal, la qual sempre he dit com a propietari de l’HORA NOVA i com a empresari, que és totalment imprescindible per donar a conèixer la informació de peu de carrer dels nostres municipis, comarques i províncies. És la informació que ens toca de prop. I per això, hem de continuar units i treballar perquè no es perdi l’essència de la premsa comarcal».

37A ASSEMBLEA. Abans de la celebració de la 37a Assemblea de l’entitat, l’alcaldessa en funcions de la Jonquera, Sònia Martínez, va donar la benvinguda als assistents. Es va escollir la nova junta directiva per gestionar la comunitat els propers quatre anys. L’actual president Francesc Fàbregas, editor d’El Vallenc, revalida la seva presidència.

12A CONVENCIÓ. El periodista Òscar Cabana va presentar la 12a Convenció, que va començar amb l’anunci de la guanyadora del 10è Premi de Recerca Universitària Premsa Comarcal, que ha anat a parar a la Doctora en Mitjans, Comunicació i Cultura de la UAB, Aida Martori, pel projecte «De la premsa de proximitat a mitjans multimèdia, camí cap a la transmèdia? Anàlisi i proposta de l’adaptació dels mitjans de l’ACPC a les dinàmiques digitals», dotat amb 5.000 euros.

Seguidament, va tenir lloc la taula rodona «Premsa i informació comarcal: l’estat de la situació a la Catalunya del Nord», moderada per Josep Puigbert, director de la Casa de Cultura de la Generalitat a Perpinyà, amb la participació d’Albert Noguer, director de Ràdio Arrels; Antoine Gasquez, director de Le Semaine du Roussillon; i el periodista Fabien Palem del diari L’Independent.

El doctor en Història Contemporània i escriptor figuerenc Jaume Guillamet va oferir la ponència «Premsa Comarcal, la història com a mirall de futur», un recorregut de la història de la premsa local a Catalunya des del segle XX fins avui. Considera que les fortaleses del sector són «una demanda social per saber què passa al seu territori, un mercat publicitari propi; i la funció extra-informativa per la qual es reforça la identitat del món local». A banda, es va entregar a Jaume Guillamet el Premi Premsa Comarcal 2018 «per la seva ingent tasca, des dels anys 70, en l’estiu de l’impacte de la premsa comarcal».

La darrera ponència va anar a càrrec del coach especialista en comunicació Joan Carles Foila, sobre «Intel·ligència emocional & comunicació».

ELS PREMIS. Acabada la convenció, es va oferir el dinar institucional al Buffet del Centre Comercial Gran Jonquera i l’entrega de premis a les millors portades. Els guardons se’ls han emportat, en la categoria de setmanaris, el Setmanari de l’Ebre per la portada titulada «L’1-0 en la Memòria» (28/09/2018); en la categoria de quinzenals i mensuals, L’Estrip per la portada «Si penses que el món no es pot millorar, no obris aquesta revista (01/11/2018); en la categoria de revistes bimestrals i trimestrals, L’Erol per la portada de la primavera, on es llegia «Generadors de Cultura». El reconeixement a millor digital ha recaigut a VeuAnoia.cat.

Enguany, HORA NOVA, que va guanyar en la categoria de setmanaris la passada convenciĂł, ha quedat finalista amb la portada «Estirant de geni» (05/06/2018), amb una fotografia d’Ă€ngel Reynal. Per altra banda, Marc Bech, maquetador d’HORA NOVA, va rebre un reconeixement per haver elaborat el cartell de la convenciĂł.

COMMEMORACIONS. La jornada va cloure amb la commemoració de les publicacions que estan d’aniversari. L’acte va ser presidit per Ignasi Genovès, director de Mitjans de Comunicació del Departament de Presidència de la Generalitat, i va comptar amb els parlaments d’Antoni Escudero, president d’HORA NOVA, i Narcís Quintana, regidor de Cultura de la Jonquera. L’any vinent, la seu de l’esdeveniment serà Tàrrega, a proposta del setmanari Nova Tàrrega.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li