L’Oli de l’Empordà s’incorpora a la càtedra de la UdG, que renova direcció i coordinació

0
1563

L’objectiu continua sent promoure l’estudi, la recerca i el coneixement de tots els processos dels vins i olis de l’Empordà


 

La denominació d’origen protegida (DOP) Oli de l’Empordà s’ha incorporat com a nou patró de la fins ara anomenada Càtedra de Viticultura i Enologia Narcís Fages de Romà. Un equip d’investigació de la Universitat de Girona (UdG) que enguany s’ha rebatejat com a Càtedra del Vi i de l’Oli de l’Empordà (CVOE). Dijous a la tarda el rector de la UdG, Joaquim Salvi; el president de la DO Vi Empordà, Xavier Albertí; el president de la DOP Oli de l’Empordà, Simó Casanovas, i l’alcaldessa de Figueres (seu de la càtedra), Marta Felip, van signar el conveni de col·laboració corresponent. I tot seguit es va fer la presentació oficial del nou claustre a l’Auditori dels Caputxins de la capital.

A part de la incorporació de la DOP Oli de l’Empordà, també han canviat la direcció i la coordinació de la càtedra. El nou coordinador serà el biòleg i naturalista figuerenc Josep Maria Dacosta, que en els últims anys s’ha convertit en divulgador de la natura i la cultura de l’Empordà. I el director serà l’enginyer agrònom Jesús Francés Ortega, que és professor del Departament d’Enginyeria Química, Agrària i Tecnologia Agroalimentària i investigador de l’Institut de Tecnologia Agroalimentària de la UdG.

Durant l’acte de dijous, el mateix Dacosta va explicar que «el gran objectiu de la càtedra és contribuir a la difusió de la cultura del vi i de l’oli en tres vessants bàsics: el foment de la divulgació, el foment de la formació i el foment de la investigació». En aquest sentit, el grup vol promoure l’estudi, la recerca i el coneixement dels vins i els olis de l’Empordà, i també una transferència tecnològica adequada. I això aplicat a tots els processos que intervenen en l’elaboració, la criança i el consum, així com en la seva difusió i projecció tant en àmbits tècnics com professionals, tenint una cura especial per als aspectes culturals que intervenen al seu entorn. «En definitiva, la càtedra ha de ser el laboratori d’idees sobre la difusió de la cultura del vi», va afegir Dacosta, i va destacar que «la cultura del vi ha de ser transversal i amarar la resta de cultures».

Per la seva banda, Marta Felip va voler destacar que la voluntat d’aquesta nova etapa de la càtedra és trobar «un nou producte científic, però a la vegada dinàmic, pròxim al territori». Per aconseguir-ho, el claustre col·laborarà amb altres departaments universitaris, entitats, organismes i empreses, i amb el sector vitícola, a fi d’assolir sinergies que incrementin l’eficàcia de la seva actuació. I al territori, com en edicions anteriors, organitzaran cursos, tallers de tast o altres activitats per difondre la cultura del vi.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li