L’Oli de l’Empordà creix en qualitat i quantitat

0
1143

La producció d’enguany s’enfila fins als 400.000 litres, la quantitat “més important” dels últims tres anys


 

La Denominació d’Origen Protegida (DOP) Oli de l’Empordà va presentar dissabte l’oli de la nova collita a Girona, concretament en un espai ubicat a l’exterior del Mercat del Lleó, emplaçament on es va poder tastar i adquirir el producte local directament dels productors: Empordàlia, SCCL, de Vilajuïga; Xavier Maset Isach, de Garriguella; Trull Ylla, SL, de Cabanes; Oli Serraferran (Oli de Ventalló, SL), i Celler Cooperatiu d’Espolla, SCCL.

La collita d’aquest 2017 ha arribat als 400.000 litres de producció, la quantitat més alta dels últims tres anys, que esdevé una xifra “raonable” si es té en compte el nombre d’oliveres que hi ha repartides per l’Alt i el Baix Empordà. El president de la denominació, Simon Casanovas, explica que el tipus d’oliva que es cultiva “té un rendiment molt alt” i això ha fet que, malgrat que ha estat un any sec, s’hagi arribat als 400.000 litres. Casanovas també remarca “l’alta qualitat” de la producció d’enguany i posa en valor el fet de tenir el reconeixement DOP. “Aquest segell ens permet ser diferents de la resta d’olis que es fan, i amb el que costa produir actualment, per nosaltres és molt important a l’hora de vendre”, diu.

A causa de les singulars condicions meteorològiques d’aquest any, la collita s’ha hagut d’avançar una quinzena de dies, la qual cosa ha afavorit la qualitat final d’un oli amb grans propietats organolèptiques. “És verd, intens i aguanta molt millor la calor que altres, i això el fa especial”, apunta Casanovas.

L’oli d’oliva verge extra empordanès s’elabora a partir d’oliveres inscrites en el registre corresponent de les varietats autòctones argudell, curivell, llei de Cadaqués i la varietat tradicional arbequina. D’aquestes, es considera com a varietat principal l’argudell, que aporta la personalitat sensorial i que hi és present en un percentatge mínim d’oli del 51% de la composició varietal.

Els olis, en boca amargs de tipus mitjà, es produeixen en terrenys situats en els municipis de les comarques de l’Alt Empordà i el Baix Empordà, principalment, tot i que també en alguns municipis limítrofs de les comarques del Gironès (Flaçà, Llagostera, Madremanya, Sant Jordi Desvalls i Viladasens) i el Pla de l’Estany (Crespià, Esponellà i Vilademuls).

DE GIRONA A FIGUERES. Després de presentar-se a la capital provincial, l’oli empordanès es donarà a conèixer aquest dissabte a Figueres, concretament a la placeta baixa de la Rambla de 10 a 14 h. Durant tot el matí es podrà tastar i adquirir l’oli nou directament dels productors de la DOP, tot i que les propostes no s’acabaran aquí: a les 10 h es farà un esmorzar de pa amb oli i xocolata, mentre que a les 12 h se celebrarà una sessió de cuina en directe a càrrec de l’Escola d’Hostaleria de Figueres.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li