Localitzen tres cartes autògrafes de Narcís Monturiol

0
1419

Segons explica la directora de l’Arxiu Comarcal, Erika Serna, “les cartes recullen per escrit la manca de suport institucional a l’invent de Monturiol, després de les provatures que va fer a Alacant del primer Ictineu o barco-peix i la seva decepció personal”


 

L’Arxiu Comarcal de l’Alt Empordà ha localitzat tres cartes autògrafes de l’enginyer, intel·lectual i inventor figuerenc Narcís Monturiol i Estarriol (1819-1885), pare del submarí Ictíneo. Es tracta de missives de l’any 1861 que Monturiol va enviar a diverses autoritats empordaneses en la recerca de suport per al seu projecte. Concretament, els documents eren propietat de Xavier Fages de Climent, que es van cedir a l’escriptor i polític català Josep Puig Pujades per al seu estudi monogràfic sobre l’inventor, segons figura en un petit escrit. Puig Pujades va retornar les cartes al seu propietari l’any 1921, i ara han aparegut dins l’embalum de correspondència personal del fons Fages de Figueres, i es poden descarregar, digitalitzades, a través de l’aplicatiu Arxius en Línia.

Segons explica la directora de l’Arxiu Comarcal, Erika Serna, “les tres cartes recullen per escrit la manca de suport institucional a l’invent de Monturiol, després de les provatures que va fer a Alacant del primer Ictineu o barco-peix i la seva decepció personal”. Segons Serna, l’amistat de Monturiol amb el polític Abdó Terrades el va portar a afiliar-se al Partit Republicà, a exercir de redactor del diari El republicano i a interessar-se pel socialisme utòpic. A més, va participar en les bullangues de Barcelona dels anys 1842-1843. “El govern d’Isabel II es va veure forçat a prometre ajuda, que mai no va arribar, i de fet va introduir tota mena de dificultats tot i el suport de personalitats tan prestigioses”, explica Serna.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li