L’observatori d’Albanyà supera els 1.600 visitants un mes després de la inauguració

0
3834

Unes dues-centes persones han seguit aquest cap de setmana el fenomen de les llàgrimes de Sant Llorenç


 

Pels volts del 10 d’agost arriba el fenomen còsmic de les populars llàgrimes de Sant Llorenç. Durant aquest cap de setmana s’ha gaudit d’un cel espectacular a l’Empordà i més en concret des de la seu de l’observatori més important de les comarques gironines. Es tracta de la instal·lació del càmping Bassegoda Park d’Albanyà inaugurada l’1 de juliol passat. Coincidint amb la pluja d’estels, anomenada Perseids, hi ha hagut tres sessions o batejos astronòmics a l’observatori que han aplegat un total de 225 persones. Aquestes se sumen als més de 1.600 espectadors del cel que ja han passat per l’observatori després d’un mes i escaig de funcionament.

El director de l’observatori, Pere Guerra, assegura que la gent ha sortit molt satisfesta aquest cap de setmana perquè s’ha vist molt bé “el fenomen de les llàgrimes de Sant Llorenç en el pas del cometa Swift-Tuttle”. Guerra destaca orgullós que des de l’observatori del Teide, que porta el telescopi més gran del món, es va fer una retransmissió en directe mencionant l’observatori d’Albanyà i passant-ne una imatge per a tot el món.

LES LLÀGRIMES. Com cada any, per Sant Llorenç, la Terra en el seu moviment de translació al voltant del Sol creua per l’espai per on va passar el cometa Swift-Tuttle. Les restes de pols i petites partícules que la Terra troba en passar per la seva antiga òrbita es desintegren en contacte amb l’atmosfera terrestre, i emeten luminescència. Són els Perseids o llàgrimes de Sant Llorenç i s’anomenen Perseids perquè tots els meteors sembla que parteixin de la constel·lació de Perseu.

PRÒXIMES PLUGES. Tot i les populars llàgrimes de Sant Llorenç, a mitjans de novembre i desembre també es poden admirar pluges de meteors “fins i tot més maques que els Perseids”, diu Guerra. Tot i això, admet que les famoses són les de Sant Llorenç per l’època de l’any: l’estiu. El director de l’observatori proposa admirar “ben abrigats” el fenomen a l’hivern, on les estrelles fugaces cauen pel pas d’altres cometes.

ASTROTURISME. El turisme astronòmic d’Albanyà és bàsicament familiar, explica Pere Guerra. Tot i això, es veu molta presència de parelles. El director de l’observatori diu que 1 de cada 4 visitants són parelles i que “potser té a veure el component romàntic”. El públic infantil també acull molt bé els batejos astronòmics.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li