L’obra gràfica de la darrera època de Dalí centra la nova exposició de Púbol

0
923

La Fundació Gala-Salvador ha apostat enguany per rescatar l’obra gràfica de l’artista i s’ha centrat en uns treballs realitzats en l’època de maduresa de l’artista. La mostra exposa un llibre objecte de grans dimensions creat el 1976 sota el títol Alchimie des Philosophes (Alquímia dels Filòsofs) on a l’interior es troben 10 gravats realitzats per Salvador Dalí. Els gravats acompanyen textos de alquímics antics de les tradicions xinesa, hebrea, àrab i grega. La fundació ha passat els darrers sis anys estudiant la documentació i la caracterització de la fisioquímica dels materials i les tècniques d’aquestes obres amb la voluntat de difondre aquesta faceta ‘poc coneguda i estudiada’ de l’artista.

La mostra es podrà a començar a visitar a partir de demà i fins el 31 de desembre. Aquest proper dissabte també obrirà de nou les portes la casa-museu de Portlligat. A la mostra de Púbol s’hi poden veure 15 peces: els deu estampes a color que reflecteixen conceptes de les diferents tradicions alquímiques i que incorporen també pedres precioses. A més, la fundació ha exposat el llibre original que contenia els gravats, que és de grans dimensions i està dins una urna, i també els textos alquímics que contenia.

A més, l’estudi de l’obra gràfica de Dalí ha aconseguit trobar fins a set planxes originals que Dalí tenia a la seva casa de Portlligat i amb les quals va fer aquests gravats i també diverses eines amb les que marcava les planxes. D’aquestes, dues es poden veure exposades a la mostra. La comissària de l’exposició i experta en obra gràfica de Dalí, Juliette Murphy, ha explicat que de cada planxa en van sortir 275 còpies seriades i que l’edició original es va fer a París el 1976. Per aconseguir fer les 275 còpies van haver de passar quatre anys.

La fundació vol amb aquesta mostra exaltar també la faceta de Dalí com a artista gràfic i no ‘desprestigiar’ les obres pel fet que se’n puguin fer vàries còpies. El crític d’art Daniel Giralt-Miracle ha volgut destacar la gran tècnica amb les quals estan fets els gravats ja que alguns incorporen fins a tres tècniques al mateix gravat: la serigrafia, la punta seca i la litografia. A més, algunes de les obres incorporen pedres precioses o es fan sobre pergamí. ‘Dalí va fer moltes pintures i estàtues però aquestes peces gràfiques sintetitzen molt bé tot el món plàstic de l’artista’, ha remarcat Giralt-Miracle que també ha dit que Dalí coneixin molt bé tot el què embolta les arts gràfiques.

L’obra és una autèntica reflexió sobre els diferents interrogants de l’existència i juga amb els textos alquímics i les estampes a color de les quals Murphy n’ha volgut destacar ‘la bellesa’. El catàleg de la mostra, a més, recull que amb aquestes obres seriades Dalí saciava les seves ganes de ‘fama i renom’ gràcies al nombre de còpies que es feien de cada llibre objecte o llibre d’autor.

L’experta en obra gràfica de Dalí i comissària de la mostra, Juliette Murphy, explica que les edicions gràfiques han estat poc estudiades però que l’exposició recull una de les sèries ‘més bella’ de la seva darrera època.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li