Llançà apuja la taxa d’escombraries un 30% per intentar reduir el dèficit públic

0
606

L’Ajuntament ja prepara un nou contracte per gestionar el servei, que fins ara provocava unes pèrdues de 461.000 euros


L’Ajuntament de Llançà va aprovar dilluns les ordenances fiscals per al 2021. En línies generals, s’ha optat per no augmentar la pressió fiscal sobre els contribuents. Però sí que s’ha apujat un 30% la taxa de recollida d’escombraries per intentar-la ajustar al cost real del servei i així reduir el dèficit que acumulen les arques municipals. Un increment durament criticat per l’oposició, que va votar en contra dels fiscos.

L’alcalde, Francesc Guisset, explica que el dèficit en serveis públics que acumula el consistori s’enfila fins als 800.000 euros anuals, 461.000 dels quals deriven del servei de recollida d’escombraries i neteja viària (la resta provenen de serveis com la gratuïtat dels llibres escolars, els casals, la piscina o la llar d’infants). Davant d’aquesta situació, ja l’any passat es va plantejar anar fent puges progressives, i enguany s’ha optat per aquest 30%, que, a la pràctica, suposarà que cada família haurà de pagar uns 2,26 euros més cada mes (és a dir, uns 25 euros anuals). Amb això, el dèficit de les escombraries es reduirà significativament, tot i que el dèficit global només baixarà un 19%.

Des de l’oposició, el grup municipal d’ERC va lamentar que, tot i l’augment de les taxes, no es preveuen millores en la gestió del servei. La regidora, Núria Escarpanter, va admetre que l’equip de govern tampoc està content, però va dir que precisament per això estan treballant en un nou contracte que sortirà a licitació en els propers mesos. I Guisset va voler desvincular les dues qüestions, argumentant que una cosa és el servei que s’ofereix i l’altra el dèficit que provoca.

PREVENCIÓ D’INCENDIS FORESTALS. El ple també va donar el vistiplau a la nova ordenança reguladora del servei municipal de prevenció d’incendis forestals, i a l’ordenança fiscal que el regularà. Segons Guisset, es tracta d’una «assignatura pendent» que permetrà al consistori estalviar-se entre 30.000 i 40.000 euros anuals. I és que fins ara l’Administració local assumia la neteja i el manteniment de les franges perimetrals que s’han d’establir a l’entorn dels municipis per evitar la propagació de possibles focs. Legalment, però, aquestes tasques corresponen als propietaris dels terrenys, i a partir d’ara seran ells qui les assumiran.

Amb la nova ordenança, els propietaris dels solars –tant els perimetrals com els de dins de l’anella urbana– tenen fins a finals d’any per comunicar a l’Ajuntament si desbrossaran ells mateixos les seves parcel·les de manera habitual o si prefereixen que ho facin els serveis municipals de manera subsidiària. I en cas que ho faci el consistori, després els cobrarà la despesa.

JUANJO SERRÁN PLEGA. A la sessió també es va donar compte de la renúncia al càrrec de regidor de Junts per Llançà, Juanjo Serrán. Serrán –que portava les àrees de Turisme, Comunicació, Publicacions i Participació Ciutadana, Noves Tecnologies i Esports– plega per motius personals.

NOU DEBAT PER L’ENDERROC. A l’apartat de precs i preguntes, el grup municipal d’ERC va demanar què passarà si les asseguradores del consistori no cobreixen els 250.000 euros d’indemnització que l’Ajuntament ha donat a una família per una llicència mal donada. L’inici del cas es remunta al 2003, sota l’alcaldia de Pere Vila, i el 2012 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va dictar la primera sentència.

L’alcalde explica que inicialment els propietaris de la finca afectada –que es va haver d’enderrocar– demanaven 400.000 euros, però finalment aquesta quantitat s’ha reduït a la meitat perquè tant la Diputació com el COAC (Col·legi d’Arquitectes de Catalunya) van concloure que la responsabilitat era compartida, entre l’Ajuntament i els promotors.

Aquests diners (que inclouen uns 59.000 euros d’interessos pel temps que ha tardat a resoldre’s la qüestió) els hauria d’assumir l’assegurança dels qui van concedir la llicència, però el portaveu d’ERC, Guillem Cusí, va demanar si en cas que això no sigui així es demanarà alguna responsabilitat a l’aleshores alcalde, Pere Vila.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li