
El polĂtic, enòleg, exalcalde de Figueres i escriptor va ser president de l’IEE entre els anys 1991 i 2007
L’Institut d’Estudis Empordanesos (IEE) organitza un congrĂ©s d’homenatge a Eduard Puig Vayreda (1924 – 2018), que porta per tĂtol «Des del banc del general mirant el futur», el 4 i 5 d’octubre del 2019, coordinat per Joan ArmanguĂ©, Pere Gifre i Anna Maria Puig. El polĂtic, enòleg, exalcalde de Figueres i escriptor va ser president de l’IEE entre els anys 1991 i 2007.
SIS TAULES RODONES. El programa d’actes consisteix en sis taules rodones sobre sis temes d’interès de l’homenatjat. Un coordinador dinamitzarà cada taula, que comptarà amb un gran nombre de participants, amics i coneixedors de la seva trajectòria. La trobada començarà divendres a la tarda, de 16 a 20 h, amb la taula «El bagatge cultural. Pintura i literatura», amb la historiadora de l’art Mariona Seguranyes com a coordinadora, i continuarà amb «La difusió musical» amb el periodista Jordi Jordà com a ponent.
Dissabte al matĂ, de 9 a 14 h, es parlarĂ entorn «Els centres d’estudis locals» de la mĂ d’Enric Saguer, de la Universitat de Girona, aixĂ com sobre «El vi i la gastronomia» amb Xavier Alberti, president de la DO EmpordĂ . Jaume Guillamet, catedrĂ tic de la Universitat Pompeu Fabra, se centrarĂ en la seva vocaciĂł comunicativa amb «Una llarga dedicaciĂł al periodisme». Per tancar el congrĂ©s, dissabte a la tarda, de 16 a 19 h, es debatrĂ sobre «PolĂtica municipal en el context de la democrĂ cia», amb l’historiador Albert Tesart. Finalment, tindrĂ lloc un parlament de cloenda.
MIRADA AL FUTUR. «Aquest no Ă©s un congrĂ©s nostĂ lgic, de donar testimoni de la petjada de l’Eduard al llarg de la seva trajectòria, que Ă©s llarga i fructĂfera […], sinĂł de recollir el seu pensament, la seva visiĂł sobre la ciutat i l’EmpordĂ , però amb una mirada cap al futur», va remarcar l’economista i tambĂ© exalcalde de Figueres, Joan ArmanguĂ©.
El tĂtol del congrĂ©s replica el tĂtol del llibre que va publicar l’any 2012, en què es recollien articles de reflexiĂł sobre Figueres, l’EmpordĂ i Catalunya. «Ell era un memorialista […]. Sovint es parla que ja no hi ha articulistes d’aquest estil i valdria la pena recuperar aquesta figura amb sentit crĂtic i sempre constructiu, però que parlava de tot i amb coneixement de causa», explica Pere Gifre.
És un acte lliure i obert. Aquells que vulguin aportar algun text sobre els temes que es debatran poden enviar les seves propostes a l’adreça congres@iee.cat. Els articles acceptats es publicaran al número 51 dels Annals, que publicarà l’IEE el 2020.
Leave a Reply