L’hostaleria dels pobles petits sobreviu al confinament municipal o opta per tancar

0
1412

El restaurant Plaça de Lladó, Can Pau de Cantallops o Can Mach de Tapis són negocis que pateixen la situació


S’allarga el confinament municipal i s’allarga, també, l’agonia per a molts negocis d’hostaleria de pobles petits. Aquests establiments pateixen les noves restriccions després de mesos de tancaments intermitents i una disminució de la clientela. Als pobles petits, a aquesta situació s’hi suma el baix nombre d’habitants, que dificulta encara més que puguin subsistir només amb els seus habitants. Això fa que alguns locals hagin de tancar o treballar sota mínims.

És el cas del restaurant Plaça de Lladó. La seva propietària, Alba Asparó, diu que durant la primera i la segona onada van acceptar amb resignació les mesures, però que ara la cosa ja comença a ser greu. Aquest és un negoci familiar i la idea és mantenir-se obert fins l’últim moment. Només hi treballen ella i el seu marit i també tenen una treballadora, a qui han posat en ERTO cada vegada que han hagut de tancar. «Si pleguem, plegarem tots», diu l’Alba.

Al seu entendre, la mesura que els permet obrir només unes hores al dia és, en realitat, un «tancament a mitges» per «no dir la paraula confinament total». «Hem de viure amb la gent d’aquí i treballadors però molts estan fent menys hores o estan sense feina i no surten massa», explica. En un dia normal, abans feien unes 40 persones durant el servei però ara hi ha dies que en tenen només cinc. «No sé fins quan podrem subsistir», afegeix l’Alba Asparó.

Un cas similar és el del restaurant Can Pau de Cantallops. Abans, en un dia d’entre setmana podien arribar a servir entre 70 i 90 persones. «Avui tenim un client i amb una mica de sort potser en tindrem dues», assegura Nisu Castelló, el seu propietari. «Aquesta nova restricció per a la gent dels entorns rurals és fatal», afegeix. Creu que caldria fer com han fet altres països com França o Alemanya, on han establert radis més grans. La situació també els ha obligat a reduir la plantilla, de 20 treballadors a quatre, i a posar-los en ERTO. Castelló diu que la seva intenció és aguantar perquè també són un negoci familiar, però admet que tot plegat ho posa molt «complicat».

El mateix li passa al restaurant Can Mach de Tapis, a Maçanet de Cabrenys. En el seu cas, amb l’afegitó que en aquest municipi només hi viuen una desena de persones. Amb el confinament comarcal ja havien perdut clientela, però arribaven a fer unes 40 persones entre setmana i 80 o 90 el cap de setmana. Ara han hagut de posar tot el personal en ERTO i només queda la parella que regenta l’establiment. Durant els pròxims dies decidiran si tanquen o no.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li