L’hospital estrena una sala de rehabilitació que inclou un apartament adaptat pioner

0
1633

Amb el nou espai, que està ubicat a l’edifici est, el centre sanitari ha doblat la superfície dedicada a aquest servei


 

L’hospital de Figueres va estrenar la setmana passada una nova sala de rehabilitació que permetrà doblar la superfície dedicada a aquest servei i, de retruc, reduir el temps d’espera dels pacients. La sala, de 642 m2, s’ha habilitat a l’edifici est del complex hospitalari. I una de les grans novetats és que disposa d’un apartament adaptat per als usuaris molt similar als que hi ha a l’Institut Guttmann (centre mèdic de referència en el tractament medicoquirúrgic i la rehabilitació integral de les persones amb lesions medul·lars, danys cerebrals adquirits o amb altres discapacitats d’origen neurològic), fet que el converteix en un servei pioner a la demarcació de Girona.

Fins ara, la Fundació Salut Empordà (FSE) tenia una sola sala de rehabilitació, de 400 m2, al Centre Sociosanitari Bernat Jaume. I allà s’hi tractaven tant els pacients ingressats com els externs. Ara, però, els externs es derivaran al nou espai, de manera que també es descongestionarà el Bernat Jaume. Val a dir que al sociosanitari ja hi havia una habitació semblant al nou apartament, on un terapeuta ocupacional treballava les activitats quotidianes amb els pacients. Però el nou també inclou una cuina, un lavabo amb dutxa i llits adaptats.

La nova sala està operativa des de la setmana passada, però encara s’hi ha d’acabat d’instal·lar algun material. Les obres van començar l’estiu del 2018 i han costat 826.000 euros.

Divendres al matí, la consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, va inaugurar oficialment les noves instal·lacions. Ho va fer acompanyada del delegat del Govern de la Generalitat, Pere Vila; el gerent de la Regió Sanitària de Girona, Miquel Carreras; l’alcalde de Figueres i president del patronat de la FSE, Jordi Masquef, i el director gerent de la Fundació, Martí Masferrer.

Durant la visita, Vergés va destacar que «el sector de la salut ha patit molt durant l’època de crisi econòmica i tot eren males notícies. Però aquesta època ja s’ha acabat. Ara en comencem una de nova, i aquest nou servei de Figueres n’és un referent». Per la seva banda, Masquef va celebrar que la nova sala permetrà reforçar la capitalitat de l’hospital a la comarca, i va dir que és «un pas més» per continuar modernitzant els serveis sanitaris.

CINC MILERS D’USUARIS. Actualment la unitat de rehabilitació de l’hospital de Figueres té un equip multidisciplinari format per una vintena de professionals, entre els quals hi ha 14 fisioterapeutes, tres metges rehabilitadors, dos terapeutes ocupacionals i un logopeda. Durant l’any 2018, hi van passar uns 5.000 usuaris procedents de tot l’Alt Empordà. En total, s’hi van fer 40.000 sessions de rehabilitació.

VISITA MEDIÀTICA. La visita d’Alba Vergés va ser força mediàtica, especialment per les declaracions que va fer sobre el futur hospital de Girona. Des de Figueres, la consellera va assegurar que el nou Trueta, llargament reivindicat, «es farà» sí o sí. De fet, va avançar que actualment estan elaborant un pla funcional que ha de definir les necessitats del centre i «quin és el nou Trueta que volem». La idea és que el document estigui enllestit durant el segon semestre d’aquest 2019, i aleshores es podrà definir si el nou centre es construirà a Girona o a Salt.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li