L’hospital de Figueres sensibilitza els empordanesos sobre els riscos del tabaquisme

0
1689

Cada dia hi ha un ingrés per una malaltia pulmonar i cada mes es detecten com a mínim cinc casos de càncer de pulmó, a banda dels problemes respiratoris, d’asma i els ictus entre els pacients que arriben al centre


 

Cada any l’Organització Mundial de la Salut (OMS) dedica el 31 de maig al Dia Mundial sense Tabac. Una jornada en què globalment, a tot el planeta, se sensibilitza la població dels greus perjudicis que comporta el consum del tabac. El tabaquisme per si mateix es considera una malaltia crònica amb possibilitats de tractament i pertany al grup de les addiccions. D’altra banda, el consum de tabac és la primera causa de pèrdua de salut i de mortalitat prematura i evitable. Actua com un factor de risc de les principals malalties respiratòries cròniques i malalties cardiovasculars, així com d’un nombre important de càncers, sobretot el de pulmó.

En concret, l’any 2018, l’hospital de Figueres va registrar 365 ingressos a causa d’una MPOC (malaltia pulmonar obstructiva crònica), una afecció causada directament pel consum de tabac. És a dir, que cada dia arriba un pacient al centre amb problemes respiratoris per culpa del tabaquisme. A més, és la primera raó d’ingrés al centre per motiu mèdic no quirúrgic.

D’altra banda, cada any es diagnostiquen a l’hospital de Figueres entre 60 i 70 nous casos de càncer de pulmó -un dels que registra una mortalitat més elevada- i en més del 90% dels casos l’origen és el consum de tabac. A més, el centre també rep un molt elevat nombre d’ingressos per ictus, cardiopatia isquèmica (infarts de miocardi, angina de pit) i insuficiència cardíaca com a conseqüència del tabaquisme.

Pel que fa a les crisis d’asma, el 2018 van ingressar 100 pacients amb aquesta problemàtica a l’hospital de Figueres, una malaltia que no està directament relacionada amb el fum del tabac, però es dona la circumstància que molts d’ells eren fumadors. Així doncs, la càrrega assistencial que generen les patologies causades pel fet de fumar i els recursos econòmics que hi ha de destinar la Fundació Salut Empordà són elevadíssims.

SETMANA SENSE FUM. Per intentar frenar aquestes xifres, un any més la Fundació Salut Empordà se suma a la celebració de la Setmana Sense Fum. L’objectiu és sensibilitzar la població de la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se en el consum del tabac o bé deixar-ho al més aviat possible. Enguany, la Setmana Sense Fum arriba a la vintena edició amb el lema «Recupera la inspiració!». Se celebra fins al 31 de maig, coincidint amb el Dia Mundial sense Tabac.

A l’hospital de Figueres, que forma part de la Xarxa Catalana d’Hospitals Sense Fum, durant tota la setmana hi haurà díptics i pòsters informatius acompanyats d’una planta ornamental a les diferents entrades del centre i a les unitats d’hospitalització. A més, el Dia Mundial Sense Tabac es muntarà una taula informativa acompanyada d’una activitat a la plaça pavimentada de la Ronda Rector Arolas, consistent en un joc de bitlles, substituïdes per cigarretes i sota el lema «Fes bitlla al tabac».

A l’ABS de l’Escala s’han programat diferents propostes. Recordem que un cop l’any el centre d’atenció primària organitza una sessió grupal per deshabituació tabàquica i aquest 2019 serà al mes d’octubre. Durant tota la setmana, s’exposaran al CAP dibuixos elaborats pels alumnes de 1r d’ESO de l’IES El Pedró de l’Escala i inspirats en el lema d’aquesta vintena edició. A més, es muntaran dues taules informatives i de sensibilització on hi haurà professionals sanitaris de l’ABS i es faran diverses activitats: s’intercanviaran cigarretes per pomes o globus, es mesuraran els nivells de CO2 amb el carboxímetre, es calcularà el cost del tabac al llarg de l’any o s’efectuaran testos per conèixer el nivell de dependència o motivació per deixar de fumar. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li