L’hort de la Rectoria s’inaugura amb 42 plantes aromàtiques, medicinals i culinàries

0
1913

Els veïns d’Albanyà tenen les portes obertes un cop a la setmana per agafar les espècies que necessitin


Inspirats en la xarxa de parcs de les olors, Albanyà ha posat en marxa un nou projecte a l’hort de la Rectoria. L’Ajuntament va adquirir l’edifici fa un parell d’anys i ara vol recuperar l’espai de cultiu que hi anava associat amb una proposta de dinamització, que també té benefici per als veïns del poble.
Aquest estiu s’ha inaugurat l’hort amb més de quaranta plantes aromàtiques, medicinals i culinàries. Una de les impulsores és la Roser Bech, veïna d’Albanyà que explica les fases del projecte: «Aquest any a la sortida de l’hivern vam començar a treballar l’hort, a remoure’l. Vam fer la instal·lació de reg i, després, el plantat. Ara ja tenim 42 espècies de plantes diferents, entre culinàries, medicinals i aromàtiques. En alguns casos les propietats s’encavalquen i poden agrupar les tres categories». La Roser és filòloga i a la vegada una apassionada de les plantes, per això s’ha format força en aquest àmbit, i a banda de participar en el disseny de l’hort, ella serà l’encarregada de les visites guiades.

De moment l’hort de la Rectoria s’obre als veïns del poble un cop a la setmana -dimecres, de set a vuit del vespre- perquè cadascú pugui agafar les plantes que necessiti. Alguns en volen per cuinar, altres per a usos medicinals o per obtenir-ne esqueixos.

L’altre ús que es vol donar a l’espai és el de les visites guiades. La Roser Bech explica que es plantegen oferir «propostes a les escoles combinant les visites amb algun taller». De moment, el contacte amb aquest espai és a través de l’adreça electrònica hortdelarectoria@albanya.cat.

Sens dubte Albanyà no només va guanyar un equipament municipal amb l’adquisició de la rectoria, sinó que compta amb contingut patrimonial i històric per donar a conèixer el municipi i oferir més atractius. Darrere l’hort de la rectoria, a més d’haver-hi un servei, també hi ha elements de la cultura pròpia. El disseny de l’hort s’ha fet en forma d’espiga tot simbolitzant la trilogia mediterrània del vi, l’oli i el blat. I és que un antic colomar, a tocar del riu Muga i d’època visigòtica, està construït a partir de l’opus spicatum (la forma d’espiga). Un element patrimonial més d’aquest territori.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li