L’Hora del Poble: Vilamalla

0
744

La primera vegada que apareix el nom de ‘Villa Dalmalia’ és l’any 974


 

Montserrat Vayreda també va dedicar un poema al municipi de la Vilamalla. És el següent:


Vilamalla no s’encalla
I sovint mira endavant.
La terra que s’hi treballa
Amb constància va fruitant.
Mai d’ella es desencaptiva,
Al pont del Príncep arriba
La vinya, l’olivar, l’horta,
La feina i la confiança…
Amb Sant Vicenç sempre avança.

EL MUNICIPI. Vilamalla és un poble que fa vida de poble. El trobem situat entre dos rius, el Manol i el Fluvià, a la zona on Josep Pla defineix com a terraprims. Limita amb les poblacions veïnes de Santa Llogaia d’Àlguema, Borrassà, Garrigàs, Siurana, Fortià i el Far d’Empordà. Actualment, la població compta amb prop de 9 km2 de terme municipal i disposa de tots els serveis bàsics que un poble necessita, com ara escola, zona esportiva, comerç, restauració i indústria. No podem oblidar que el municipi té agregats els nuclis de les Afores, el Polígon Pont del Príncep i el Polígon Empordà Internacional. El Polígon Pont del Príncep va ser el primer polígon de grans dimensions que va haver-hi a la comarca de l’Alt Empordà. I actualment, amb el Polígon Empordà Internacional, la població també s’ha situat en el punt de mira del principal motor econòmic de la zona. Vilamalla està molt ben connectat, a tocar de l’N-II i l’autopista, a només cinc minuts en cotxe des de la ciutat de Figueres.

LA HISTÒRIA. Els primers documents on apareix el nom de Vilamalla són de l’any 974 amb el nom de Villa Dalmalia, com a possessió del monestir de Sant Pere de Rodes, ja que formava part de l’antic comtat d’Empúries.

Pel que fa a l’economia del poble, antigament, cal destacar que el principal ingrés econòmic venia del conreu d’olivera, però les gelades del 1956 van fer que aquest conreu tradicional desaparegués gairebé del tot. D’altra banda, com a punts d’interès no ens podem oblidar de l’església de Sant Vicenç, un temple romànic del segle xi i La Batllia, una masia dels segles XVI i XVII. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li