L’Hora del Poble: VilajuĂŻga

0
1405

Una de les curiositats del poble Ă©s la seva aigua, que l’any 1904 va ser declarada d’Ășs mineromedicinal


L’escriptora Montserrat Vayreda en va escriure el segĂŒent poema:

Vila d’aigĂŒes minerals
I cases ben arranjades.
La vinya porta arracades
Amb uns verds primaverals.
Just als cims, ben embrunit,
Un monestir, l’heura el broda,
I es diu Sant Pere de Roda.
Ginesteres hi han florit
Amb un groc viu, atrevit.

VilajuĂŻga Ă©s un municipi de l’Alt EmpordĂ  amb poc mĂ©s de 13 km2 de terme municipal, amb gairebĂ© tots els serveis i molt ben comunicat. El poble de VilajuĂŻga Ă©s un dels balcons de l’EmpordĂ  i tambĂ© Ă©s una de les portes del parc natural del Cap de Creus. El terme municipal l’abraça tambĂ© el Pla d’Espais d’InterĂšs Natural (PEIN) Albera i el parc natural dels Aiguamolls de l’EmpordĂ . Cal saber que VilajuĂŻga tĂ© el seu nucli municipal, perĂČ el terme tambĂ© inclou els barris i veĂŻnats de l’EstaciĂł, el VeĂŻnat de Dalt, Pla d’en Satlle, Montperdut, el despoblat de Canyelles i l’antiga caseria de Pujolar.

Segons explica la seva histĂČria, VilajuĂŻga, com molts altres pobles de l’Alt EmpordĂ , va formar part del comtat d’EmpĂșries i l’any 982 s’esmenta entre les possessions de Sant Pere de Rodes. El nom de VilajuĂŻga provĂ© de Villa Iudaica. Una de les curiositats del poble Ă©s la seva aigua, que l’any 1904 va ser declarada d’Ășs mineromedicinal.

ESPAIS D’INTERÈS. Un dels atractius del municipi de VilajuĂŻga Ă©s el seu entorn natural, el fet d’estar envoltat d’espai protegit el fa Ășnic en patrimoni, flora i fauna. I pel seu llegat, ja que a la zona s’hi conserven diferents vestigis megalĂ­tics. Destaca el dolmen de la Carena, el de les RuĂŻnes, el de la Talaia, el del Garrollar, i el mĂ©s significatiu, el de la Vinya del Rei. A part d’aquestes restes megalĂ­tiques, el terme va ser habitat tambĂ© durant l’ùpoca ibĂšrica i romana i aixĂ­ es pot contrastar amb les restes trobades al Puig de Quermançó, a la Roca Pujolar o a Roca Miralles i a Montperdut.

CASTELL DE QUERMANÇÓ. Un dels tresors del poble Ă©s la fortificaciĂł del Castell de Quermançó, declarada bĂ© cultural d’interĂšs nacional. En desgranem mĂ©s informaciĂł a les pĂ gines segĂŒents.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li