L’Hora del Poble: Torroella de Fluvià

0
817

El primer document escrit on apareix el nom de Torroella de Fluvià és de l’any 922


Torroella de Fluvià
On la font nova ja canta,
Respira l’aire del pla,
Respecta l’arbre i la planta.
Obra tal com ha d’obrar,
Estima, treballa, creu;
La terra és la millor amiga,
La del blat i ordi que espiga
A mercè d’un bon conreu.

De la cultura en fa un deure.
Educa, convenç, té amics.

Fa molt, sense fer-s’hi veure.
Li plauen casals antics.
Un Centre d’Estudis crea,
Vigorós, del Baix Fluvià,
Impulsa la millor idea,
Àvidament sap on va.

Aquest és el poema acròstic que Montserrat Vayreda dedicava al municipi, al llibre L’Alt Empordà Passat i present dels seus pobles, que va compartir amb el pintor Lluís Roura.

EL POBLE. Torroella de Fluvià és un municipi que trobem a la plana alt-empordanesa, envoltat de natura, enmig de zones d’aiguamolls i amb un dels conjunts pictòrics romànics més importants del territori, entre moltes altres joies de patrimoni. Té tres nuclis de poblament: Torroella de Fluvià, Vilacolum i Sant Tomàs de Fluvià. El nucli més gran és el de Torroella de Fluvià i queda dividit en dos barris: el barri de la Força i el barri de la Vila. El primer llueix pel seu urbanisme medieval, té carrers estrets i algunes restes del recinte fortificat que antigament protegia el poble, és també la zona més antiga de la població. D’altra banda, el barri de la Vila es va crear al segle xi arran de l’arribada de gent d’altres poblacions veïnes.

LA HISTÒRIA. El poble sempre ha sigut terra de pas i va ser molt important, per la seva situació geogràfica, durant l’arribada dels romans a Empúries. És per això que, segons alguns documents antics, el nom de Torroella prové del llatí turricella, que vol dir ‘torre petita’ i és on els romans vigilaven el camí fins a Besalú. Hi ha qui explica, però, que la fortificació, «la torroella», va ser la que va donar nom al poble. Tot i això, el primer document on apareix escrit aquest topònim és de 922.


  • Pots consultar l’Hora del Poble de Torroella de Fluvià, aquí. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li