L’Hora del Poble: Portbou

0
901

Portbou avui Ă©s un poble tranquil, amb serveis i ben comunicat


Montserrat Vayreda va escriure el segĂĽent poema dedicat a la poblaciĂł:

Portbou de la aigĂĽes manses
On sovint ancles les naus,
Resisteixes quan no avances,
Tens del seny totes les claus,
Benvinguts trens i bonances.
Ofereixes verds i blaus,
Unit al mar ens atraus.

Portbou és un dels municipis amb més història i més diferenciat de la comarca, està situat a l’extrem boreal del Cap de Creus i és l’últim poble de l’Alt Empordà: limita amb la frontera francesa, a la comarca veïna del Rosselló. Destaca pel seu territori accidentat, amb penya-segats i costa rocosa que fan de la vila una autèntica postal. Els seus orígens comencen a una cala, que formava part del monestir de Sant Quirze de Colera.

L’ESTACIÓ. El llegat de Portbou sempre ha estat arrelat a la frontera i, òbviament, al ferrocarril. El poble ha destacat sempre per la importància de la seva estació internacional. La primera va ser construïda el 1870 i la darrera, i actual, és del 1929. L’edificació, que et transporta a les antigues estacions de ferrocarrils amb una gran marquesina de ferro i vidre, va ser obra de Joan Torras i Guardiola, el qual fou considerat l’Eiffel català. Un dels altres tresors que amaga la història de Portbou són els refugis de la guerra civil, que es van construir amb l’objectiu de protegir la població dels bombardejos de l’aviació i vaixells franquistes. Portbou sempre ha sigut un poble d’acollida i una zona de pas per a personatges il·lustres. Un dels noms més destacats de la història que va morir a la població va ser el pensador i filòsof Walter Benjamin. Actualment, al cementiri del municipi es pot visitar el memorial de Walter Benjamin, tot i que les restes del personatge no reposen a a la tomba, ja que va ser enterrat a la fossa comuna.

PORTBOU AVUI. És un poble tranquil, amb bons serveis i ben comunicat. Ha sabut mantenir l’essència de poble costaner, sense convertir-se en una localitat massificada durant els mesos d’estiu.


  • Pots consultar l’Hora del Poble de Portbou, aquĂ­. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li