
La primera vegada que es troben referències de Palau Ă©s en una butlla (document oficial) del papa Benet VI. En aquest text s’hi detallen els lĂmits del territori del monestir de Sant Pere de Rodes
El poble de Palau-saverdera és conegut com el «balcó de l’Empordà » per la seva situació geogrà fica, als peus de la muntanya de Verdera, i per les vistes privilegiades que té de la plana alt-empordanesa. Té una població que no arriba a 1.500 habitants, l’extensió del terme municipal és de 1.642 hectà rees i l’espai limita amb Roses, el Port de la Selva, La Selva de Mar, Pau i Castelló d’Empúries. Una de les curiositats del poble és que la gran extensió de terreny permet tenir fins a quatre urbanitzacions: Mas Isaach, Bellavista, Balcó de l’Empordà i Mas Bohera.
ELS INICIS. La primera vegada que es troben referències de Palau Ă©s en una butlla (document oficial) del papa Benet VI. En aquest text s’hi detallen els lĂmits del territori del monestir de Sant Pere de Rodes. De fet, el document papal tambĂ© fa referència al conreu de la vinya del municipi, com reflecteix aquest fragment: «ipsas vineas de villa Palatio». Palau va ser una de les poblacions de la comarca amb mĂ©s expansiĂł del conreu de la vinya. Segons la història, els pobles anomenats Palau tenen el seu origen en una vil·la o casa fortificada i, en aquesta ocasiĂł, el nom Saverdera Ă©s per la muntanya Verdera, que vesteix el poble amb la silueta del castell de Sant Salvador. El municipi tĂ© un gran llegat patrimonial amb edificis històrics, dòlmens i ermites, i en destaca el castell de Palau-saverdera, conegut com a Can Mèssio, o el mateix veĂŻnat de les Torroelles.
EN L’ACTUALITAT. Palau-saverdera Ă©s una poblaciĂł que ha tingut un creixement demogrĂ fic molt marcat els Ăşltims anys, Ă©s per això que disposa d’una xarxa de serveis pĂşblics de primer nivell, com ara escola, llar d’infants, deixalleria, biblioteca amb aula d’informĂ tica, Centre CĂvic amb una sala d’actes, la depuradora, i una piscina descoberta, entre molts altres. Cal destacar que la seva proximitat amb poblacions costaneres com ara Roses, CastellĂł o El Port de la Selva, ha fet que la tradiciĂł de l’activitat agrĂcola o ramadera s’hagi anat canviant per activitat turĂstica o per sectors com la indĂşstria i tambĂ© la construcciĂł.
Leave a Reply