L’Hora del Poble: Navata

0
1201

Avui Navata és una vila medieval que ha conservat la seva identitat


Navata és un municipi de la nostra comarca banyat per les ribes del Manol i el Fluvià. El seu terme municipal té una extensió de 18,51 km2 i està situat a la part sud-occidental. L’escriptora local Montserrat Vayreda, al llibre L’Alt Empordà, passat i present dels seus pobles, va escriure:

Navata blanca, nevada,
Amb borrallons d’una neu
Vestida amb la pinzellada
Amable d’un amic teu,
Tens la partida guanyada.
Abans no et donen l’adéu.

El municipi està en una plana lleugerament ondulada amb alguns turonets que l’envolten; és per això que hi ha qui el considera una terrassa orientada al mar. I, de fet, és un pobles de transició entre la Garrotxa i l’Empordà.

LA SEVA HISTÒRIA. Tal com expliquen fonts municipals, la parròquia de Sant Pere de Navata va ser entregada a la Canònica de la Seu de Girona l’any 1019. I, posteriorment, el 1089, els noms dels senyors de Navata, Adalbert Gausbert i Alamburga, apareixen en l’acta de restauració de la vida monàstica a Santa Maria de Lledó. Al cap dels anys, el 1190 el rei Alfons va entregar el territori de la vila de Peralada a Bernat de Navata i a la seva muller, Ermessenda. Posteriorment, els anys 1226 i 1227 Arnau de Navata és nomenat senyor de Peralada i consta com a feudatari del vescomte Dalmau de Rocabertí. Finalment, el 1698 Navata era cap d’una batllia que tenia els llocs d’Ordis, Espinavessa i la Palma. I continuava en possessió dels Rocabertí de Peralada.

EN L’ACTUALITAT. Avui Navata és una vila medieval que ha sabut conservar els seus atributs i vestigis històrics. De fet, se’n conserven les restes de l’antiga fortificació i, al mateix moment, ha sabut ser un municipi modern i que compta amb els serveis necessaris per desenvolupar-hi vida de poble i activitat econòmica. Navata ofereix una ruta senyalitzada i documentada per descobrir la seva història. Les seves joies patrimonials són el castell de Navata, avui en ruïnes, i les diferents esglèsies i els masos.


  • Consulta l’Hora del Poble de Navata, aquí. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li