L’Hora del Poble: Masarac

0
1073

El poble el trobem citat per primera vegada l’any 944 amb el nom de ‘Maseracho’


L’escriptora empordanesa Montserrat Vayreda escrivia el segĂŒent poema acrĂČstic sobre el poble:

Masarac del Priorat?
AixĂ­ ja sabem on som,
Santa Maria de l’Om
Aprop teu ens ha portat,
Riera Anyet color de plom…
Adéu poble empujolat,
Com sempre veure’t Ă©s grat.

I com no podia ser d’altra manera, tambĂ© en va escriure un sobre Vilarnadal, i tambĂ© un poema sobre l’esglĂ©sia de la Mare de DĂ©u de l’Om de Masarac: tots recollits al llibre Alt EmpordĂ , passat i present dels seus pobles que va editar amb LluĂ­s Roura.

EL POBLE AVUI. Masarac es troba al centre-nord de la comarca i tĂ© una extensiĂł d’uns 12 km2. Cal destacar que el poble de Masarac Ă©s el cap de municipi, perĂČ tambĂ© en depĂšn el veĂŻnat del Priorat i el poble agregat de Vilarnadal. És a dir, hi ha tres nuclis de poblaciĂł. El poble estĂ  envoltat de natura i es troba als peus de la serra dels Aspres i tambĂ© dels contraforts de l’Albera. El nucli antic de Masarac Ă©s un conjunt rural d’arquitectura popular amb diferents edificis bastits entre el segle XVII i la primera meitat del XIX. Pel que fa al veĂŻnat del Priorat, estĂ  format per quatre masies escampades i l’esglĂ©sia de Santa Maria de l’Om. El nucli de Vilarnadal estĂ  situat a la vall de la riera de Vilarnadal, prop d’unes fonts que desgranarem a la segĂŒent pĂ gina. Es tracta d’un poblet fet de cases i masies dels segles XVI al XVIII. Un dels patrimonis d’aquest nucli Ă©s l’esglĂ©sia de Sant Pere de Vilarnadal. No ens podem oblidar, perĂČ, que a Vilarnadal hi ha un castell d’ùpoca. EstĂ  situat dalt d’un turĂł, a uns dos quilĂČmetres de Masarac. Va ser transformat en masia, tot i que encara conserva alguns records de la construcciĂł original.

EN LA HISTÒRIA. El trobem citat per primera vegada l’any 944 i amb el nom de Maseracho. El poble sempre ha tingut la seva activitat econĂČmica lligada al mĂłn agrĂ­cola i pertany a l’àrea del conreu de la vinya i oli de l’Alt EmpordĂ .


  • Pots consultar l’Hora del Poble de Masarac, aquĂ­. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li