L’Hora del Poble: Lladó

0
942

El poble està envoltat de natura i disposa de diferents senders i rutes per descobrir


 

Montserrat Vayreda en va escriure el següent poema:

Lladó vila vella que el passat entranya,
La que ha estat refeta amb criteri just
Amb tota noblesa. Lladó mai no enganya,
Desperta cada alba sota la muntanya,
Óssa, estrella magna fidel al bon gust.

Lladó és un dels pobles d’interior de l’Alt Empordà que ha sabut mantenir el seu savoir faire de poble i l’autenticitat de la seva estructura. Amb un terme municipal de poc més de 13, 5 km2, el municipi està situat a la falda de la Mare de Déu del Món, a la vall alta del Manol, formant l’interfluvi entre les conques de la Muga i del Fluvià, a tocar de la comarca de la Garrotxa i el Pla de l’Estany i envoltat per l’entorn natural de Salines-Bassegoda.

LA HISTÒRIA. Lladó té un gran patrimoni arquitectònic religiós i en diferents indrets del terme s’han trobat vestigis romans, com ara a la canònica de Santa Maria de Lladó, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). De fet, el poble de Lladó neix l’any 1089, quan es va restaurar la canònica i es va crear la vida del poble al seu voltant. D’altra banda, cal destacar-ne altres tresors patrimonials com ara l’Ermita dels Apòstols o l’Església de Sant Feliu de Lladó, entre altres. Gràcies a mantenir el llegat i l’essència de poble d’interior, Lladó és avui un conjunt monumental inclòs a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

EL POBLE, AVUI. Actualment, Lladó és un poble que ha sabut créixer amb mesura. La seva població és de poc més de vuit-centes persones i un dels seus principals atractius és que disposa de gairebé tots els serveis: escola, llar d’infants, casal d’avis, dispensari mèdic, fibra òptica, comerços, farmàcia, restaurants, poliesportiu i piscina municipal, entre altres equipaments. Els lledonencs i lledonenques sempre han tingut una gran implicació amb el poble i s’ha creat una bona xarxa associativa que l’ha mantingut viu. A més, avui dia és conegut per una de les fires més populars de l’Empordà: La Fira del Formatge de Lladó. 


*Consulta l’Hora del Poble de Lladó, aquí. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li