L’Hora del Poble: l’Escala

0
952

L’any 1660 l’Escala tenia només vint cases i hi habitaven vuitanta persones


 

«Quan dic l’Escala, dic les dunes i les platges i els carrers on el sol entrava dins les cases a escalfar-nos l’hivern que els vents esgarrapaven i a fer somriure els vells de qui aprenĂ­em tantes paraules que hem perdut i cançons i rondalles i jocs…» Amb aquestes paraules el cantautor local Josep Tero definia la vila a la cançó Quan dic l’ Escala. Sobre el municipi se’n troben moltes referències escrites, sobretot en havaneres o cants de taverna. TambĂ© trobem moltes referències artĂ­stiques, grĂ cies al llegat, encara actiu, del pintor tambĂ© local LluĂ­s Roura. I no ens podem oblidar d’una de les escriptores mĂ©s importants del territori, Caterina Albert, la VĂ­ctor CatalĂ . Tot un referent de la literatura catalana.

LA VILA. L’Escala és avui una vila marinera de la comarca de l’Alt Empordà que ha sabut conservar les seves arrels i la seva tradició, vinculada sempre al mar. La vila, però, també ha sabut modernitzar-se i mirar el futur amb estratègies per al seu desenvolupament, consolidant-se com un municipi turístic que passa dels deu mil habitants a l’hivern als gairebé vuitanta mil a l’estiu, però mantenint sempre l’essència de poble i sense oblidar les seves tradicions. Actualment, l’Escala disposa de tots els serveis que un poble de les seves dimensions necessita i és un punt d’interès turístic, sobretot per a famílies i turistes que valoren el paisatge i també la cultura. I és que de cultura, a l’Escala no n’hi falta. A les següents pàgines desgranarem la importància del lloc en la història i la cultura de la península.

PASSAT I PRESENT. Si mirem enrere, l’any 1660, l’Escala tenia només vint cases i hi habitaven vuitanta persones, però al llarg del segle XVIII va incrementar molt la seva població i va seguir la mateixa tendència de la comarca, fins a arribar a l’any 1787 amb més de 1.300 habitants. Finalment, el boom turístic va marcar una nova crescuda de població fins a l’actualitat, que se situa dins dels municipis alt-empordanesos amb més població. L’Escala és passat, present i futur. 


  • `Pots consultar l’Hora del Poble de l’Escala, aquĂ­. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li