L’Hora del Poble: Garriguella

0
1502

Avui Garriguella és una població amb menys d’un miler de veïnes i veïns que disposen de tots els serveis necessaris com ara biblioteca, escola, llar d’infants i un ampli teixit associatiu que fa que sigui un poble d’allò més actiu


Garriguella és un dels pobles de la comarca que es troba a la zona nord-oriental de la plana alt-empordanesa. Està situat als peus de les serres que connecten la de l’Albera amb la de Rodes i és considerada una de les poblacions amb més paisatge i fauna del territori. Cal saber que la població de Garriguella es divideix en dos barris ben diferents: Garriguella Vella (o Garriguella de Baix, o Velles) i Noves (o Garriguella de Dalt).

EL PATRIMONI. La història de Garriguella explica que el poble ha patit diferents episodis, és per això que s’hi pot trobar tota mena de patrimoni. En destaca, per exemple, la torre de la Mala Veïna, que es tracta d’una construcció històrica de pedra situada a la carretera vella de Peralada. Una altra de les joies és el santuari de la Mare de Déu del Camp, una ermita del segle XVII dedicada al culte religiós i que està situada al paratge de la Mare de Déu del Camp. L’altra església que trobem a Garriguella és la de Santa Eulàlia de Noves, datada del segle XVIII i que la podem visitar a la plaça de l’església. Un altre dels vestigis que queda al poble és el molí de vent, tot i que avui s’ha convertit en un dels restaurants de la població.

EN L’ACTUALITAT. Avui Garriguella és una població amb menys d’un miler de veïnes i veïns que disposen de tots els serveis necessaris com ara biblioteca, escola, llar d’infants i un ampli teixit associatiu que fa que sigui un poble d’allò més actiu. La seva economia sempre ha estat encarada al món de la vinya i l’olivera i avui encara hi ha una de les cooperatives més importants de la zona. Amb més de 50 anys d’història, fundada l’any 1963, la Cooperativa de Garriguella és la unió de petits productors i viticultors de Garriguella.

Com hem dit, la població es troba als peus de diferents parcs naturals i un dels punts de fauna més importants del territori català el trobem a Garriguella. Estem parlant del Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera, un espai dedicat la cria en captivitat de la tortuga mediterrània.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li