L’Hora del Poble: El Port de la Selva

0
1294

El Port de la Selva ha sabut mantenir l’essència marinera de poble pescador, formant un característic conjunt d’arquitectura popular marcat per la blanca església, amb cases també blanques cobertes de teules torrades; disposició urbanística molt comuna dels pobles de pescadors originats als segles XVII-XVIII


«El poble del Port de la Selva sembla tan enamorat de l’aigua que les cases no s’amunteguen les unes damunt les altres, ni s’arrapen a la pujada, sinó que van baixant i van posant-se l’una al costat de l’altra, fent una dolcíssima cinta blanca, que voreja la corba marina». Josep Maria de Sagarra, dedicava aquestes paraules a una de les poblacions més conegudes del litoral alt-empordanès: El Port de la Selva. El seu terme municipal ocupa un espai de fins a 41,49 Km2 al nord del cap de Creus, i s’estén des del rec d’en Feliu a la cala Galladera seguint la costa. Pel que fa a l’interior, la població limita amb els termes de la Selva de Mar, Llançà, Vilajuïga, Pau, Palau-saverdera, Roses i Cadaqués.

L’extensió de terreny és tan gran que el municipi inclou el petit poble de la Vall de Santa Creu, l’antic poble de Santa Creu de Rodes, amb l’antiga església i santuari de Santa Helena, el monestir de Sant Pere de Rodes i les restes del castell de Sant Salvador de Verdera, a més de nombroses urbanitzacions residencials, com ara: Perabeua, Barlovent, s’Arnella, les Figuerasses, la Móra o Erola.

POBLE MARINER. El Port de la Selva ha sabut mantenir l’essència marinera de poble pescador, formant un característic conjunt d’arquitectura popular marcat per la blanca església, amb cases també blanques cobertes de teules torrades; disposició urbanística molt comuna dels pobles de pescadors originats als segles XVII-XVIII.

UNA JOIA PATRIMONIAL. Un dels tresors culturals i patrimonials del municipi és el monestir de Sant Pere. És considerada una joia de l’art romànic pel seu temple original, sumptuós i ple d’enigmes arqueològics, sobretot pel que fa a les dates de les diferents parts, ja que està poc documentada.

ALT VALOR PAISATGÍSTIC. Una altra de les joies és l’entorn natural i el seu litoral. El Port de la Selva té una infinitat de platges i caletes per descobrir el que realment és l’essència del Mediterrani.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li