L’Hora del Poble: Cantallops

0
1030

El poble té un entorn natural i paisatgístic d’allò més interessant i està ple de camins rurals i senders per descobrir els seus tresors més amagats


Cantallops és un petit i tranquil poble alt-empordanès que es va crear al voltant d‘un antic castell i l’església parroquial de Sant Esteve. Del lloc se’n tenen referències des de l’any 844. El terme municipal és d’uns 20 km2 i està situat a la part meridional de la serra de l’Albera, concretament als contraforts sud-occidentals del Puig Neulós. El poble limita amb altres poblacions de la zona: al nord i a l’oest amb La Jonquera, a l’est amb Sant Climent Sescebes i al sud amb Capmany .

ELS LLOCS D’INTERÈS. El poble té un entorn natural i paisatgístic d’allò més interessant i està ple de camins rurals i senders per descobrir els seus tresors més amagats. Cal saber que, per la seva situació geogràfica, és terra de dòlmens, per tant, n’hi ha més d’un repartit pel seu entorn. Un dels més coneguts i visitats és el dolmen del mas Baleta II. D’altra banda, cal destacar altres punt d’interès històric com ara el monestir de Sant Bartomeu de Bell-lloc, que es tracta d’un antic monestir de monges agustinianes, amb referències des de l’any 1207, tot i que avui dia en queden molt poques restes.

Com hem subratllat, una de les característiques d’aquesta població és l’espai natural i protegit de què disposa, és per això que en aquest sentit cal destacar la zona dels Estanys, que pertany al municipi i també a poblacions veïnes com ara la Jonquera i Sant Climent. Un altre punt natural d’interès són les fonts de Cantallops: hi trobem la font d’en Solanà, en Ferreret i la font del Clot de la Tina, repartides pel terme municipal.

Pel que fa a la història de Cantallops, és sabut que el poble es va originar al voltant del castell, posteriorment convertit una part d’aquest en l’església de Sant Esteve de Cantallops. Des del consistori detallen que l’edifici religiós està datat des de l’any 1279 amb el nom d’ecclesia de Cantalupis i és l’antiga capella del castell, ja que el campanar era una de les torres d’aquest. Al llarg dels anys van conservar una part de l’estructura romànica, però no va ser fins el segle XVIII que s’hi van afegir les capelles laterals.


  • Pots consultar l’Hora de Cantallops, aquí. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li