L’Hora del Poble: Cabanes

0
1045

Una de les peculiaritats del poble Ă©s el tram porticat i els vestigis renaixentistes


Cabanes es troba al mig de la plana al·luvial empordanesa i entre els rius la Muga i el Llobregat. La seva situació geogràfica fa que la història del municipi hagi estat marcada per riuades, greus inundacions i episodis de desbordaments, però això també ha fet que les seves terres siguin de molt bon conreu. D’aquesta manera, avui el poble és un municipi rural dedicat a l’agricultura. Cabanes està situat a molt pocs quilòmetres de la capital alt-empordanesa i compta amb bones connexions a aquesta i també a pobles veïns com ara Peralada, Pont de Molins o Sant Climent Sescebes, entre altres. El poble també abraça el veïnat de l’Aigüeta, que està situat entre Cabanes i Figueres, i una de les curiositats d’aquesta zona és que el segle XIX s’hi va trobar restes arqueològiques, concretament al camí de la Calçada,que és el que queda de Via Augusta. El que es va trobar és el Vas de l’Aigüeta, una peça de ceràmica decorada amb diferents formes geomètriques, espirals i ocells de color vermell i avui forma part de la col·lecció del Museu d’Arqueologia de Catalunya.

D’altra banda, com en la majoria de pobles de la comarca, Cabanes també té un veïnat disseminat de masies, que s’anomena Masies de Dalt.

LA SEVA HISTÒRIA. El primer document que fa referència al poble de Cabanes és del 885 i aleshores formava part del comtat de Peralada. El municipi es va crear al voltant de l’església i de la torre de l’antic castell medieval. Aquesta torre fa uns deu metres d’alçada i expliquen que és una de les torres de castell més ben conservades de la comarca. Pel que fa a altres elements patrimonials, cal destacar-ne l’església de Sant Vicenç de Cabanes del segle XVIII o la capella de Sant Sebastià, del mateix segle. I una de les peculiaritats del nucli urbà és que, al carrer del Canal, s’hi pot veure un tram porticat. En aquest carrer hi ha algunes de les cases més antigues de Cabanes, de fet, a una hi ha un finestral renaixentista i es calcula que algunes d’aquestes cases podrien estar datades dels segles XVI al XVIII i tenen també portals adovellats.


  • Pots consultar l’Hora del Poble de Cabanes, aquĂ­. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li