L’Hora del Poble: BorrassĂ 

0
967

Fins el 1298, el municipi formava part del comptat de BesalĂş, i va ser llavors quan el van agregar a la batllia de Figueres


La història de Borrassà comença, segons unes troballes arqueològiques, a l’època Neolítica. No és, però, fins el 817 que es troben les primeres fonts escrites sobre Borraciano, en llatí Borrassà. El document que es va trobar fa referència a la celebració d’una assemblea amb l’arquebisbe de Narbona i el bisbe de Nimes, juntament amb altres jutges. La trobada d’aquestes personalitats i altres d’importants a l’època va servir per marcar els límits de Bàscara. Fins el 1298, el municipi formava part del comptat de Besalú, i va ser llavors quan el van agregar a la batllia de Figueres. Pel que fa a l’economia, fins aquest últim segle, els habitants s’han dedicat a l’agricultura i la ramaderia. Actualment el poble és a només 7 quilòmetres de la capital de l’Alt Empordà, Figueres. I molta gent del municipi treballa a la ciutat.

Tornant a la seva història, Borrassà també va patir la guerra civil espanyola deixant una població amb ferits, víctimes mortals i refugiats. La guerra va destrossar part de l’església i es van perdre tres de les campanes.

EL POBLE, ARA. A dia d’avui, Borrassà té una extensió de 9,3 km2 i es troba a uns 73 metres sobre el nivell del mar. El riu, o rierol, que travessa el poble és la riera d’Àlguema, afluent del Manol, a la conca de la Muga. Borrassà és un cap de municipi, ja que abraça també el nucli de Creixell i el veïnat de Vilamorell.

L’ESGLÉSIA. Un dels punts més importants i històrics del poble és l’església parroquial de Sant Andreu, un edifici del segle XVIII. De fet, denota la importància de l’edifici religiós el fet que l’assemblea esmentada abans va celebrar-se a l’església de Sant Andreu. Aquesta església, segons algunes investigacions, es va alçar allà on hi havia el castell de la baronia dels Creixell i és un dels edificis més notoris de la comarca, ja que segons la llegenda, el campanar de Sant Andreu és el més alt de l’Alt Empordà. No sabem si és o no el més alt, el que sabem és que des del bell campanar s’hi pot veure tota la plana alt-empordanesa, del Canigó al mar.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li