L’Hora del Poble: Avinyonet de PuigventĂłs

0
1104

Al poble se li diu Avinyó fins al segle XIII. I no és fins a l’any 1916 que s’afegeix el topònim de Puigventós, per així poder-lo distingir d’Avinyonet de Penedès


Tal com escrivia Montserrat Vayreda a L’Alt Empordà passat i present dels seus pobles: Un poble suggestiu i lluminós/ Avinyonet de Puigventós, que té boscos i camps, jardins i flors, Avinyonet de Puigventós i una paleta rica de colors/ Avinyonet de Puigventós/ Cordial, amatent i generós/ Avinyonet de Puigventós./ Un poble on els poetes s’han difós/ Avinyonet de Puigventós/ que té el Manol com un mirall inclòs/ Avinyonet de Puigventós./ És tan acollidor, com ric i airós, /Avinyonet de Puigventós./ És força assolellat i poc ventós, /El ric Avinyonet de Puigventós.

LA HISTÒRIA. Avinyonet de Puigventós és un poble tranquil, ben comunicat, amb un llegat cultural i paisatgístic d’allò més destacable i amb tots els serveis que necessita el més d’un miler d’habitants que formen la població. En la història, per saber d’on prové el poble, la primera referència és de l’any 962 i segons els estudiosos, es coneixia sota un altre nom: Sant Esteve de Manibulo o Sant Esteve de Manol. Al cap dels anys i el pas de la història, en trobem una segona referència, aquesta vegada ja com Avinyó, que és el nom d’un personatge, Berenguer d’Avinyó, que el 1090 i el 1107 va firmar com a testimoni en documents dels comtes de Besalú. Cal saber, però que el poble se li diu Avinyó fins al segle XIII. I no és fins a l’any 1916 que s’afegeix el topònim de Puigventós, per així poder-lo distingir d’Avinyonet de Penedès.

EN L’ACTUALITAT. Avui el poble té una extensió de terreny de gairebé 13 km2 i una llarga llista de llocs d’interès on conèixer el poble des de diferents mirades, com ara el castell de la Comanda Hospitalera, l’església de Sant Esteve, la vil·la romana de la font del Vilar, l’ermita de Santa Eugènia, el castellot, els masos, la zona de la Garriga d’Empordà, el paratge natural dels estanyols de Mas Margall, el pas dels rius Manol i Rissec, i no ens podem oblidar del Puig Ventós, a 132 metres d’altitud i un balcó per gaudir de la panoràmica de la plana empordanesa. A les següents pàgines desgranarem al detall alguns dels llocs més destacables del poble.


  • Pots consultar L’Hora del Poble d’Avinyonet de PuigventĂłs, aquĂ­. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li