
“La VĂctor” Ă©s un documental realitzat per la productora Minoria Absoluta, dirigida per Toni Soler, per al ‘Sense ficciĂł’ de TV3
L’any VĂctor Català –en el qual, durant el 2016, s’ha commemorat el cinquantè aniversari de la mort de l’escriptora escalenca Caterina Albert– es tanca amb la producciĂł d’un documental que TV3 emetrĂ la propera primavera dins de l’espai Sense ficciĂł. Una bona manera de posar a l’abast del gran pĂşblic la personalitat i la rellevĂ ncia de l’autora empordanesa. L’estrena del documental es va fer dissabte passat a la sala municipal polivalent de l’Escala.
Es tracta del que s’anomena tècnicament fals documental i porta per tĂtol La VĂctor. Ha estat dirigida per Francesc Escribano, en una producciĂł de Minoria Absoluta i TV3 amb el suport de la DiputaciĂł de Girona, ICEC i la InstituciĂł de les Lletres Catalanes. El documental tĂ© com a punt de partida l’encĂ rrec que l’actriu MĂriam Iscla rep per interpretar el personatge de VĂctor CatalĂ , del qual nomĂ©s sap que era una dona i que escrivia. Totes les frases que es posen en boca seva han estat extretes de llibres i entrevistes amb l’escriptora, per la qual cosa no hi ha cap concessiĂł a la ficciĂł.
El documental s’articula en el fet que per obtenir informaciĂł que l’ajudi a posar-se a la pell de l’escriptora, Iscla inicia una ruta que la portarĂ a entrevistar-se amb les persones que millor coneixen el pensament i l’obra de l’autora empordanesa. Entre elles hi apareix el nebot de VĂctor CatalĂ , LluĂs Albert, i la professora figuerenca Irene Muñoz, estudiosa de tota la correspondència.
Des de la productora barcelonina han explicat que “a mesura que l’actriu comença a endinsar-se en el mĂłn de VĂctor CatalĂ , la veurem transformar-se en el personatge i reaccionar davant de les informacions que exposen els entrevistats, ja sigui per confirmar-les o per respondre-hi. El documental anirĂ construint, d’aquesta manera, l’enigmĂ tic personatge d’aquesta dona, Caterina Albert, que va haver d’amagar-se rere un nom d’home, VĂctor CatalĂ . Una pionera que, potser sense saber-ho, va obrir camĂ per a totes les dones que volien defensar la seva vocació”.
ESTRENA. Davant de prop de 200 persones, la sala municipal polivalent de l’Escala va acollir dissabte al vespre l’estrena del documental. L’acte va comptar amb la presència del conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, i del director de la productora, el popular periodista figuerenc Toni Soler. L’alcalde de la poblaciĂł, VĂctor Puga, va remarcar, en la presentaciĂł, “la rellevĂ ncia que suposava l’ediciĂł d’aquest treball televisiu per tal de donar a conèixer l’autora escalenca”.
El director, Francesc Escribano, va agrair “la generositat de la famĂlia Albert per compartir informaciĂł i documentaciĂł de la seva avantpassada. TambĂ© hem d’agrair a l’Ajuntament de l’Escala, la DiputaciĂł de Girona, TV3 i la conselleria de Cultura el seu suport econòmic per fer possible el documental. El cert Ă©s que tot l’equip ens ha fascinat la personalitat de VĂctor CatalĂ i ens hem rendit a ella. Destacar, finalment, el paper de l’actriu protagonista, MĂriam Iscla. Quan li vĂ rem proposar, es va espantar una mica per la responsabilitat, però ens sembla que posarĂ la figura humana i literĂ ria de Caterina Albert a l’abast del gran pĂşblic”.
Iscla, que també va dirigir unes paraules en la presentació, assenyalà que “ha estat tot un orgull participar en un documental com aquest. Crec que el producte, en el seu conjunt, és molt interessant i és important que es pugui emetre en un horari de mà xima audiència de la televisió pública catalana. Pel que fa al personatge, crec que l’expliquem de forma planera i entenedora per a tothom”. De fet, Escribano ja va advertir que per als escalencs, el documental no aportava gaire res de nou ja que segur que coneixien molt bé la personalitat i els valors de la seva singular escriptora.
Santi Vila, finalment, va agrair a l’Ajuntament de l’Escala el seu lideratge en la celebraciĂł de l’Any VĂctor CatalĂ que, precisament, tĂ© la seva cloenda aquest divendres amb un acte acadèmic a la conselleria de Cultura de la Generalitat i amb una jornada d’estudi, dissabte, a la biblioteca del Museu d’EmpĂşries. De Caterina Albert, el polĂtic figuerenc va remarcar que “va ser la primera persona en apostar per la literatura moderna a Catalunya, un mèrit encara mĂ©s gran pel fet de ser una dona”. Finalment va recordar que el 2017 se celebra l’Any Puig i Cadalfach, el precursor de la restauraciĂł de les ruĂŻnes d’EmpĂşries, un jaciment que amb anterioritat ja va protegir de l’espoli la mateixa escriptora en adquirir uns terrenys i conservar al seu domicili les restes arqueològiques que trobava.
Passats els 52 minuts del documental, el públic assistent a l’estrena es va posar dempeus per aplaudir als realitzadors i a l’actriu protagonista. Certament, va agradar i, de fet, es va fer curt. A tothom, segurament, els va colpir la darrera frase del documental que òbviament havia expressat Caterina Albert en algun moment de la seva vida: “Vaig portar el nom d’un home per escriure com una dona.”
Leave a Reply