L’home que escrivia com una dona

0
1414

“La Víctor” és un documental realitzat per la productora Minoria Absoluta, dirigida per Toni Soler, per al ‘Sense ficció’ de TV3


L’any Víctor Català –en el qual, durant el 2016, s’ha commemorat el cinquantè aniversari de la mort de l’escriptora escalenca Caterina Albert– es tanca amb la producció d’un documental que TV3 emetrà la propera primavera dins de l’espai Sense ficció. Una bona manera de posar a l’abast del gran públic la personalitat i la rellevància de l’autora empordanesa. L’estrena del documental es va fer dissabte passat a la sala municipal polivalent de l’Escala.

Es tracta del que s’anomena tècnicament fals documental i porta per títol La Víctor. Ha estat dirigida per Francesc Escribano, en una producció de Minoria Absoluta i TV3 amb el suport de la Diputació de Girona, ICEC i la Institució de les Lletres Catalanes. El documental té com a punt de partida l’encàrrec que l’actriu Míriam Iscla rep per interpretar el personatge de Víctor Català, del qual només sap que era una dona i que escrivia. Totes les frases que es posen en boca seva han estat extretes de llibres i entrevistes amb l’escriptora, per la qual cosa no hi ha cap concessió a la ficció.

El documental s’articula en el fet que per obtenir informació que l’ajudi a posar-se a la pell de l’escriptora, Iscla inicia una ruta que la portarà a entrevistar-se amb les persones que millor coneixen el pensament i l’obra de l’autora empordanesa. Entre elles hi apareix el nebot de Víctor Català, Lluís Albert, i la professora figuerenca Irene Muñoz, estudiosa de tota la correspondència.

Des de la productora barcelonina han explicat que “a mesura que l’actriu comença a endinsar-se en el món de Víctor Català, la veurem transformar-se en el personatge i reaccionar davant de les informacions que exposen els entrevistats, ja sigui per confirmar-les o per respondre-hi. El documental anirà construint, d’aquesta manera, l’enigmàtic personatge d’aquesta dona, Caterina Albert, que va haver d’amagar-se rere un nom d’home, Víctor Català. Una pionera que, potser sense saber-ho, va obrir camí per a totes les dones que volien defensar la seva vocació”.

ESTRENA. Davant de prop de 200 persones, la sala municipal polivalent de l’Escala va acollir dissabte al vespre l’estrena del documental. L’acte va comptar amb la presència del conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, i del director de la productora, el popular periodista figuerenc Toni Soler. L’alcalde de la població, Víctor Puga, va remarcar, en la presentació, “la rellevància que suposava l’edició d’aquest treball televisiu per tal de donar a conèixer l’autora escalenca”.

El director, Francesc Escribano, va agrair “la generositat de la família Albert per compartir informació i documentació de la seva avantpassada. També hem d’agrair a l’Ajuntament de l’Escala, la Diputació de Girona, TV3 i la conselleria de Cultura el seu suport econòmic per fer possible el documental. El cert és que tot l’equip ens ha fascinat la personalitat de Víctor Català i ens hem rendit a ella. Destacar, finalment, el paper de l’actriu protagonista, Míriam Iscla. Quan li vàrem proposar, es va espantar una mica per la responsabilitat, però ens sembla que posarà la figura humana i literària de Caterina Albert a l’abast del gran públic”.

Iscla, que també va dirigir unes paraules en la presentació, assenyalà que “ha estat tot un orgull participar en un documental com aquest. Crec que el producte, en el seu conjunt, és molt interessant i és important que es pugui emetre en un horari de màxima audiència de la televisió pública catalana. Pel que fa al personatge, crec que l’expliquem de forma planera i entenedora per a tothom”. De fet, Escribano ja va advertir que per als escalencs, el documental no aportava gaire res de nou ja que segur que coneixien molt bé la personalitat i els valors de la seva singular escriptora.

Santi Vila, finalment, va agrair a l’Ajuntament de l’Escala el seu lideratge en la celebració de l’Any Víctor Català que, precisament, té la seva cloenda aquest divendres amb un acte acadèmic a la conselleria de Cultura de la Generalitat i amb una jornada d’estudi, dissabte, a la biblioteca del Museu d’Empúries. De Caterina Albert, el polític figuerenc va remarcar que “va ser la primera persona en apostar per la literatura moderna a Catalunya, un mèrit encara més gran pel fet de ser una dona”. Finalment va recordar que el 2017 se celebra l’Any Puig i Cadalfach, el precursor de la restauració de les ruïnes d’Empúries, un jaciment que amb anterioritat ja va protegir de l’espoli la mateixa escriptora en adquirir uns terrenys i conservar al seu domicili les restes arqueològiques que trobava.

Passats els 52 minuts del documental, el públic assistent a l’estrena es va posar dempeus per aplaudir als realitzadors i a l’actriu protagonista. Certament, va agradar i, de fet, es va fer curt. A tothom, segurament, els va colpir la darrera frase del documental que òbviament havia expressat Caterina Albert en algun moment de la seva vida: “Vaig portar el nom d’un home per escriure com una dona.”

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li