L’exalcalde Armangué fa una diagnosi d’una Figueres que no acaba d’aixecar el cap

0
1067

L’exbatlle va alertar que la ciutat pateix una crisi estructural i va demanar unitat en un projecte comú i la necessitat d’un lideratge en la governança i la societat civil


L’exalcalde socialista, Joan Armangué, va omplir la sala de La Cate dissabte al migdia, on va pronunciar la conferència Figueres, ciutat pobra o ciutat rica? Armangué va fer una diagnosi de la situació socioeconòmica de la ciutat i va arribar a la conclusió que “Figueres, més que una crisi conjuntural, pateix una crisi estructural”.

Amb la base de dades de l’Idescat, i també municipals, l’exalcalde va alertar d’indicadors pessimistes que situen Figueres en la mateixa línia que ciutats com Salt. Mentre després de la crisi la mitjana catalana tendeix a una certa recuperació, en el cas de Figueres “la sortida de la crisi és més difícil que a altres llocs”, va dir l’exbatlle.

Armangué, delegat de la Fundació Catalunya Europa a l’Empordà, va posar de manifest l’alta taxa d’atur que hi ha la ciutat. La desocupació es concentra en el sector serveis en un percentatge del 80%. Això ve motivat per “l’excessiva dependència d’aquest àmbit amb escassa qualificació”. A banda de l’atur, es va fer un retrat d’una Figueres que se situa en els primers llocs de Catalunya, després de Salt i Manresa, en la percepció de rendes mínimes d’inserció i també en les taxes més baixes d’escolarització. Figueres tindria també l’altíssima taxa d’immigració (34%) a causa de l’estructura econòmica “de poca qualificació professional i de mercat de treball precari”. Per capgirar la situació, Armangué proposa, entre altres temes, la creació de nous cicles formatius i la millora dels accessos al TAV. Va fer referència a l’arxiu –ja fa 10 anys– del seu polèmic pla urbanístic de l’avinguda de la Nova Estació sense que “hi hagi hagut res que l’hagi substituït”. I va dir que altres aspectes que podrien ajudar a sortir d’aquesta crisi serien la inversió necessària en la plataforma logística Logis Empordà; formació professional a Figueres relacionada en aquest àmbit amb graus de “transport, logística i comerç internacional”; una nova indústria tecnològica, i una rehabilitació d’habitatges i regeneració urbana de la ciutat. En aquest darrer punt, l’exalcalde demana especial atenció a la zona oest, “on el fet d’eliminar el gueto de la comunitat gitana és ara com ara una prioritat”. Sense fer referència explícita al projecte del Museu del Circ, l’exalcalde va dir : “Siguem clars, el motor de turisme cultural a Figueres és el Teatre-Museu Dalí, qualsevol altra cosa són cants de sirena que pretenen enlluernar la ciutat en benefici propi però sense benefici per l’interès general de la ciutat”. Armangué va cloure l’acte dient que calia unitat en un projecte comú i “lideratge des de la governança municipal i lideratge a la societat civil”.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li