L’Estat invertirà 3,7 milions en reformar el passeig de l’Escala danyat pel temporal

0
784

L’Estat ha avaluat en 6,2 MEUR els danys causats per la llevantada en infraestructures que són de la seva competència a la Costa Brava. D’aquesta xifra, més de la meitat -3,7 MEUR- es destinen al passeig marítim de l’Escala, que els embats de les onades van esmicolar en un tram de més de 100 metres. La resta, es refereixen als danys a Blanes i, en menor mesura, al Port de la Selva i Sant Feliu de Guíxols. El secretari general del Mar de l’Estat, Juan Carlos Martin Fragueiro, ha anunciat que el govern espanyol ja ha adjudicat per la via d’urgència les obres per reparar el passeig de l’Escala. S’actuarà en un tram d’aproximadament un quilòmetre, i s’aixecarà un nou mur i un dic de contenció.

El secretari general del Mar visita aquest dimecres les dues poblacions gironines més afectades pel temporal de llevant del Sant Esteve passat. Durant la seva visita a l’Escala, Fragueiro ha vist sobre terreny el tram de passeig que el mar es va menjar i ha comprovat les destrosses que la llevantada va ocasionar a la zona de Montgó del municipi. Després, i abans d’anar a Blanes (Selva), Fragueiro s’ha trobat amb les confraries de pescadors gironines al Museu de l’Anxova i la Sal. A la sortida de la trobada, el secretari general ha ressaltat que el govern espanyol, ‘des del primer moment’ en què va tenir coneixement dels danys de la llevantada, ha posat tots els mitjans possibles per ajudar els municipis afectats.

Fragueiro també ha avançat que l’Estat ja disposa d’una avaluació dels danys que el mar va provocar en infraestructures que són competència seva a la Costa Brava. En total, a tota la costa gironina, les destrosses pugen a 6,2 MEUR. ‘Es tracta, principalment, de danys a l’Escala i a Blanes, i en menor mesura a poblacions com el Port de la Selva i Sant Feliu de Guíxols’, ha ressaltat Fragueiro.

De fet, el secretari general del Mar ja ha avançat que la població de l’Alt Empordà és la que acumularà més inversió, ja que els danys al passeig marítim s’han avaluat en 3,7 MEUR. ‘Va ser el més afectat’, ha ressaltat Fragueiro. Per aquest motiu, el secretari ha avançat que el govern espanyol ja ha adjudicat –per la via d’urgència- les obres per arranjar el tram malmès a una empresa valenciana.

En concret, l’actuació s’estendrà en un tram de gairebé un quilòmetre, que comprèn els més de 100 metres que es van ensorrar. ‘El tram va des de l’avinguda de l’Ave Maria fins a Riells i comprèn 800 metres de passeig’, ha ressaltat l’alcalde de l’Escala, Estanis Puig.

En un primer tram de 200 metres, al sector més al nord, les obres se centraran a fer un mur per resoldre les deficiències i els bombaments. Al segon tram, de 600 metres, que és on hi ha hagut l’ensorrament, a més del mur es farà un dic de contenció amb roques per evitar nous embats del mar.

Els treballs que s’han adjudicat comprenen la construcció del mur i l’aixecament del dic. Però l’Ajuntament ja ha ensenyat aquest dimarts un primer projecte de reforma del passeig perquè, segons ha admès Fragueiro, ‘el que és vol és que el treball de recuperació de tot el passeig que ha caigut mantingui l’homogeneïtat amb l’altra part en fase de projecte’.

Precisament, l’alcalde també ha avançat aquest dimecres una novetat: que la proposta de l’Ajuntament comprèn la construcció d’un aparcament soterrat que es preveu que tingui 120 places. ‘L’aparcament se situa al primer tram del passeig, des de l’Ave Maria cap al sud, i permetrà donar una projecció comercial a la infraestructura que no tenia’, ha indicat Estanis Puig.

L’alcalde de l’Escala també ha indicat que cal estudiar l’ús que es donarà a les places, ja que a l’estiu podrien ser zona blava però a l’hivern l’equipament es podria destinar ‘a dic sec o zona de pupilatge d’embarcacions’. Puig ha indicat que si se sumen aquestes places amb les que es preveuen fer a la plaça Catalunya, el municipi guanyarà molt en aparcaments.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li