L’Escala obre un centre d’interpretació del peix per promoure turísticament la pesca

0
728

El Primer Centre d’Interpretació del Peix de l’Escala ha obert les seves portes per donar a conèixer el sector de la pesca als turistes que visiten el municipi i, fora de temporada, també a les escoles. Al centre s’hi explica la història dels pescadors de la vila, com fan el seu ofici, quin peix es pesca a la zona i quina és la gastronomia que se’n deriva. El centre és pioner ja que és el primer d’aquestes característiques que impulsa una confraria de pescadors. Ha costat 750.000 euros i compta amb el suport de la direcció general de Pesca i Afers Marítims. La visita només costa un euro i el centre està situat just al port pesquer. L’ha inaugurat aquest matí el conseller del DAR, Joaquim Llena. 

Amb aquesta iniciativa, la confraria de pescadors de l’Escala aposta per la diversificació econòmica del sector. Un exemple d’això, és l’impuls de l’anomenat ‘pescaturisme’. La direcció general de Pesca i Acció Marítima ha assessorat a la confraria en aquest aspecte. L’exemple més recent de pescaturisme és el Centre d’Interpretació del Peix que des del passat 17 de juliol s’ha posat en marxa al port de la Clota.

A part de l’exposició interactiva, el centre ofereix, per exemple, visites a la subhasta del peix -pionera en fer-ho per Internet- o visites al port per a grups i escoles. Aquí es pot conèixer els diferents tipus d’embarcacions, com treballen els pescadors o com s’estructura el port. L’objectiu de tot plegat és intentar diversificar econòmicament el sector pesquer, mesclant turisme i pesca. D’aquesta manera, s’intenta que cada vegada els ingressos dels pescadors depenguin menys de la seva activitat en el mar, en crisi des de fa temps.

‘Aquesta iniciativa serveix per posar els pescadors allà on es mereixen perquè hi ha tota una feina per explicar’, ha reivindicat el conseller del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), Joaquim Llena. Per la seva banda, el patró major de l’Escala, Lluís Sureda, ha destacat el caràcter pedagògic del centre i també ha remarcat que volen que representi tota l’activitat que habitualment i des de fa segles fan els pescadors de l’Escala.

‘El projecte vol posar en valor i recuperar la nostra història per convertir-la en un actiu de futur i reivindicar el peix com aliment de primera qualitat’, ha declarat el conseller. D’altra banda, també ha demanat que no hi hagi ‘sobreeexplotació’ al mar i també que els pescadors ‘es puguin guanyar la vida’ amb el seu ofici, afectat per crisis diverses des de fa anys. El patró dels pescadors ha indicat que alguns dels objectius del centre és incentivar el consum de peix entre els joves i dignificar el sector de la pesca per fer-lo ‘atractiu’ també als més joves.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li