L’Escala engega un pla per millorar l’entorn de l’esglĂ©sia amb enderrocs a cinc edificis

0
437

L’Ajuntament de l’Escala ha engegat un pla per esponjar l’entorn de l’església parroquial que comportarà l’enderroc total o parcial de cinc edificis. De moment, el ple municipal ja ha avalat la compra, per 470.000 euros, de l’habitatge més gran que en resultarà afectat, i es preveu que l’enderroc de la paret que toca al temple sigui una realitat l’estiu vinent. A partir d’ara, l’Ajuntament anirà parlant amb la resta de propietaris, entre els quals hi ha el Bisbat, ja que la rectoria es troba adjacent a l’església. L’alcalde de l’Escala, Estanis Puig, ha ressaltat que ‘no es portarà a terme cap actuació sense que s’arribi a un consens amb els propietaris afectats’. 

El pla especial que ha començat a impulsar l’Ajuntament de l’Escala té com a objectiu alliberar i esponjar tot l’entorn de l’església de Sant Pere. Actualment, les parets laterals i una part de l’absis estan tapades per habitatges. El projecte, que es preveu executar a mitjà termini, inclou l’adquisició i l’enderroc –total o bé parcial- de cinc edificis, amb l’objectiu de deixar lliure tot el perímetre del temple.

De moment, el ple municipal ja ha autoritzat per unanimitat la compra de l’edifici més gran que està afectat pel pla. Es tracta d’un habitatge de 264,5 metres quadrats, situat al carrer de la Moreneta, que s’ha comprat per 470.000 euros. L’immoble es troba en un dels laterals de l’església, el que dóna a la plaça del III Centenari.

L’alcalde de l’Escala ha explicat que la intenció és que de seguida es tiri endavant l’enderroc del pati posterior d’aquest habitatge. ‘Pensem que aquesta actuació ja pot estar feta l’estiu del 2010’, ha precisat Estanis Puig. En paral·lel, el consistori també estudiarà si es destinarà l’edifici a usos municipals o bé també s’enderrocarà la construcció per alliberar més espai del perímetre del temple.

A l’altre lateral del temple, el pla especial afecta l’edifici de la rectoria (amb uns 128 metres quadrats construïts) i 51 metres quadrats de l’hotel ‘El Roser’. En aquest cas, l’alcalde ha dit que ja s’han iniciat les converses amb el Bisbat per adquirir la rectoria i que, pel que fa a l’hotel, es preveu tancar un acord de permuta amb els propietaris.

La intenció és que l’espai que s’enderroqui es pugui aixecar en un altre costat de l’edifici, que dóna a un aparcament i s’allunya de la paret lateral de l’església. El propietari de l’establiment, Rafel Sabadí, ha explicat que encara que el pla es mengi part de la seva propietat, veuen amb bons ulls l’enderroc ‘sempre i quan se’ns compensi la part afectada, de 57 metres quadrats, amb l’altre espai per edificar’.

La darrera actuació del pla afecta dos edificis més, situats a cavall d’un dels murs laterals del temple i part de l’absis. En aquest espai abans ja hi havia un pas públic per a vianants, tot i que més endavant es va tancar, i s’hi va aixecar un mur que reposa sobre les parets de l’església parroquial.

Com que aquests dos habitatges són residència habitual, es preveu que el procés de negociació amb els propietaris sigui més llarg que amb la resta. L’alcalde de l’Escala, però, ha assegurat que no es tirarà res endavant si abans no s’ha consensuat. ‘Es tracta de no forçar res i trobar la solució que sigui satisfactòria per a tots’, ha concretat Puig.

En total, el pla especial per esponjar l’entorn de l’església afecta gairebé 700 metres quadrats, que passaran a ser d’ús públic i permetran crear un itinerari tot al volt de l’església, construïda entre els anys 1701 i 1761.

D’altra banda, dins aquest àmbit del nucli antic, l’Ajuntament també preveu integrar en una de sola les places de l’església i l’Ajuntament, actualment separades pel carrer Enric Serra. El projecte, que té una valoració inicial de 600.000 euros, vol unificar el paviment dels dos espais i prioritzar-ne l’ús per als vianants.

Amb aquesta actuació, es crearà una superfície de 1.440 metres quadrats amb una imatge unificada, que integrarà també els carrils de circulació que travessaran aquest futur espai. La intenció del consistori és posar fil a l’agulla a aquest projecte perquè es pugui executar durant el proper mandat. ‘El que es tracta, en definitiva, és de ressaltar l’entorn de l’església amb aquestes actuacions i evitar la degradació del nucli antic’, ha conclòs Estanis Puig.
 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li