L’Escala Cívica demana transparència sobre la situació de l’estany Poma

0
2465

La plataforma veïnal vol la protecció de l’espai natural i alerta també del potencial arqueològic que té


 

Molts desconeixien que a l’Escala, a escassos 100 metres de les obres del passeig de Riells, hi ha el paratge natural de l’estany Poma. Es tracta d’un espai dins dels terrenys de l’antic Càmping Maite, que ja fa un parell d’anys que està tancat. El passat mes de novembre la plataforma L’Escala Cívica es va començar a mobilitzar per donar a conèixer la zona i demanar-ne la protecció. Insten a l’Ajuntament a què informi sobre la propietat dels terrenys i els plans de futur.

El portaveu de L’Escala Cívica, Ramon Lloses, explica que «la zona és privilegiada i que caldria saber quines intencions hi ha per un espai que no sabem quin tipus de qualificació urbanística té». Lloses demana a l’Ajuntament «transparència i informació als ciutadans». Des de la plataforma també s’alerta que «potencialment hi ha restes arqueològiques». Lloses declara: «Sabem positivament que s’han trobat restes arqueològiques importants, hi ha publicacions d’una muralla romana enorme, una cisterna romana i fins hi tot hem vist fa poc trossos d’àmfora a terra. No vull pensar què s’han endut els turistes en un lloc on hi ha hagut un càmping durant 40 anys».

SECRETISME? L’Escala Cívica denuncia que sobre els terrenys del Càmping Maite hi ha «secretisme». La plataforma desconeix qui és el propietari i informa que «fa un parell d’estius el càmping va tancar per un conflicte amb el lloguer i una demanda interposada». El portaveu suggereix que «l’Ajuntament hauria d’expropiar l’espai i convertir-lo en el parc central de l’Escala».

LLOC IDÍL·LIC. La zona de l’estany Poma és un espai natural d’unes 10 hectàrees i a la part central dels terrenys hi ha el llac, que és producte de les surgències del Montgrí. És a dir, quan el massís rep les pluges es creen diverses fonts i una d’aquestes va a parar cap a aquest estany de l’Escala. Per tant, és aigua dolça i un lloc idíl·lic a només 50 metres de la platja de Riells. L’Escala Cívica ha consultat amb estudiosos escalencs i, segons les investigacions, temps enrere l’estany no era tan gran perquè els pagesos del voltant regaven amb aquesta aigua els horts. Des que no hi ha camps ni horta per regar _i amb la presència del càmping_ l’estany ha arribat a tenir unes dimensions de més d’una hectàrea (11.000 m2) i ara està estable. Fins i tot ha arribat a nivells alts d’aigua, i quan el límit puja més del compte aquesta aigua de més va a desembocar al mar a través d’un petit canal subterrani que ho permet.

Ara caldrà veure quin futur li espera a l’estany Poma i al seu entorn, i si realment l’Ajuntament de l’Escala té a les seves mans poder convertir l’espai en un Central Park escalenc. El consistori encara no s’hi ha pronunciat.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li