L’expert en ciberseguretat Bruno Pérez, va oferir la setmana passada la conferència «Smart cities. Ens vigilen? A mi? Com?» al Teatre de Roses
La resposta és no. Però anem a pams. Què és una smart city? Segons la definició, «smart cities o ciutats intel·ligents són les ciutats que estan dotades de mecanismes basats en les tecnologies de la societat de la informació i la comunicació, enfocades a millorar tant la gestió dels diferents serveis com la qualitat de vida dels seus habitants». Aquest concepte s’ha d’interpretar com un procés d’urbanització que actualment està bastant moda en els discursos polÃtics per tal d’oferir un futur «millor» a la ciutadania.
IGNORANTS DIGITALS. L’expert en ciberseguretat Bruno Pérez, a la conferència «Smart cities. Ens vigilen? A mi? Com?», fa que el públic es posi a la pell d’una persona usuà ria que es lleva al matà i fa la seva rutina dià ria mentre va generant dades i dades infinites. És curiós veure com un hacker pot fer un seguiment de 24 hores a través d’un telèfon mòbil.
‘SMART CITIES’. «Les ciutats intel·ligents són una realitat que anirà a més», sentencia l’informà tic. Hem de saber que avui dia a les nostres ciutats ja tenim molts dels serveis automatitzats _en els quals introduïm les nostres targetes bancà ries_, hi ha cà meres de videovigilà ncia, circulen vehicles elèctrics i hi ha cases intel·ligents o amb aparells intel·ligents com ara sensors de llum, televisors amb connexió a internet o aparells com Alexa o Siri, que sembla que ens facin la vida més fà cil. Però, tal com es qüestiona Pérez, «quin preu paguem per això?», a banda de l’elevat cost de l’aparell tecnològic, sabem que «som una mà quina de generar dades»?
DADES I HUMANS. Doncs sÃ, ho som. Sabem que al dia generem més de 600.000 registres d’informació? Que com les generem? «Molt fà cil», diu l’informà tic, «a través de compres amb targetes de fidelització d’empreses, dels dispositius amb micròfon, de les cà meres de seguretat que hi ha a les ciutats i a les vies de circulació» i un llarg etcètera. Però el més simple de tot és pensar que a la butxaca portem un aparell que té cà meres (a falta d’una, dues), micròfon i sensors de geolocalització, i a més a més, el farcim l’aplicacions com ara la del correu, la de la nostra entitat bancà ria o les populars xarxes socials (Facebook, Instagram, Telegram, Twitter…). Cal saber també que els nostres dispositius mòbils es connecten cada pocs segons a l’antena més propera que troben, per tant, també caldria saber a quin tipus d’antenes es connecten els nostres telèfons.
L’ERROR. Quin és l’error més comú? Posar la mateixa contrasenya a tot arreu. I el segon error més comú és pensar: «Jo no soc ningú, per què m’han de robar dades a mi?» Tal com explica l’expert en ciberseguretat, «tothom és algú i a la vida real sabem qui tenim de veà però a la vida digital el teu veà pot ser qualsevol persona que visqui a l’altra punta del món.» En aquest sentit, Pérez envia una pregunta al públic assistent: «Us han explicat mai com funciona el vostre smartphone?», i acaba amb un «no». Portem mà quines molt potents i cares, a les butxaques, i no ens han explicat com funcionen. Un dels consells que dona l’informà tic és tenir qualsevol aparell actualitzat amb l’última versió, canviar sovint les contrasenyes _no tenir la mateixa per a tot_ i instal·lar aplicacions de seguretat com ara antivirus o tallafocs. A la conferència, Pérez proporciona diferents enllaços per tal de «protegir el mÃnim que es pugui» l’usuari.
RES ÉS GRATUÃT. L’informà tic llança un missatge clar i contundent: «A internet no hi ha res gratuït», per tant, «cal desconfiar de qualsevol aplicació o anunci que ens digui que quelcom és gratuït», si no, «el preu ets tu», detalla.
LA COHERÈNCIA. L’expert explica al públic assistent que el millor és ser coherent, ja que, per exemple, si ens descarreguem una aplicació per a fer cà lculs, és a dir, una calculadora, quan aquesta ens pregunta: «Permet que l’aplicació accedeixi al micròfon?». L’opció que cal marcar és no, ja que per fer sumes i restes no necessitem tenir el micròfon activat.
Aquestes són només algunes de les reflexions que l’expert en ciberseguretat presenta al públic a la seva nova conferència «Smart cities. Ens vigilen? A mi? Com?».
Després de la xerrada de Pérez, al Teatre Municipal de Roses, i de les reaccions del públic assistent, arribem a la conclusió que n’hem d’aprendre molt, encara. Però el que hem de tenir molt clar és que cap comunicació és cent per cent segura.
Bruno Pérez tornarà a fer aquesta conferència al No cON Name (NcN), el congrés de seguretat informà tica i pirateria més antic d’Espanya, que es desenvoluparà aquesta setmana a Barcelona.
Leave a Reply