Les ruïnes d’Empúries en tres dimensions

0
4178

El museu disposa de cinc ulleres i dues tauletes per descobrir el passat del jaciment amb l’itinerari Empúries Virtual


 

Tornar al passat a través d’unes ulleres d’última tecnologia. Ho podran fer els visitants del Museu d’Arqueologia de Catalunya – Empúries a partir del 7 de juliol: veure les restes de la ciutat grega i romana en tres dimensions. El punt fort de l’itinerari anomenat Empúries Virtual és fòrum romà, el centre neuràlgic de l’antiga ciutat. Per fer-ho possible, s’ha desenvolupat una app que serveix de guia al visitant i, a més de les recreacions en 3D dels diferents espais, dona altres informacions addicionals en funció del grau d’interès del visitant. Actualment, aquesta aplicació, creada per l’empresa especialitzada en patrimoni cultural Virtus Màgic, està disponible en suport tauleta i en ulleres de realitat virtual i el centre, de moment, disposa de cinc ulleres i dues tauletes. Per recrear els espais, s’han utilitzat drons i ortofotografies del terreny amb l’objectiu de situar de forma precisa les restes arqueològiques. Tot aquest procés ha comptat amb el suport de l’equip d’arqueòlegs del Museu, que s’han encarregat de l’assessorament històric i arqueològic per apropar-se al màxim a l’aspecte del fòrum d’Emporiae durant l’època romana.

NOUS OBJECTIUS. Aquest nou recurs que ara s’afegeix a les visites al jaciment, és el punt de partida d’un projecte més ampli que a la llarga inclourà més punts, tant de la ciutat grega com de la romana. Ja s’està treballant en la part tècnica de l’àgora grega. A més, la directora del centre, Marta Santos, avança que l’equipament anirà incorporant, progressivament, més recursos tecnològics. Per la seva banda, el director de l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural, Josep Manuel Rueda, recalca que des de l’ens es fa un «esforç important» per promoure aquests projectes i que s’estan aplicant en altres jaciments, com el d’Ullastret, al Baix Empordà. No obstant aquestes innovacions, el museu ja disposa d’espais audiovisuals oberts al públic, com ara el de benvinguda a l’equipament o el del criptopòrtic de la casa dels Mosaics, per conèixer com eren els habitatges dels romans.

HORARI DE VISITES. L’itinerari, que es començarà a fer en grups reduïts d’entre 10 i 15 persones, es podrà fer cada dia, de dilluns a diumenge a les cinc de la tarda, des del 7 de juliol fins a l’11 de setembre. El recorregut estarà disponible en diversos idiomes i el cost és de 10 euros. Cal inscripció prèvia.

PROGRAMACIÓ D’ESTIU. MAC Empúries ha organitzat activitats per aquestes vacances: visites teatralitzades al capvespre; Familiaria, la Festa de la Cultura en Família, el 21 de juliol; tres tallers d’arqueologia i visites a la casa dels Mosaics. Els músics Jorge Drexler, Judit Nedermann; Ramon Mirabel i The Excitements; Joan Dausà i Paula Valls hi actuaran la primera quinzena d’agost. En el marc del festival Portalblau, actors de renom del país representaran la comèdia Lísistrata, considerada la primera obra feminista de la literatura clàssica.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li