Les primeres passes del geni

0
1031

La mostra ‚ÄėEls vint anys de Salvador Dal√≠‚Äô retrata en format cr√≤nica els primers vint anys del jove artista


El Museu del Joguet de Figueres ofereix una exposici√≥ sobre Salvador Dal√≠. En aquesta ocasi√≥ no es tracta d‚Äôuna mostra sobre els treball i l‚Äôobra del geni, sin√≥ que ofereix un recorregut en forma de cr√≤nica del primer per√≠ode vital de l‚Äôartista. Sota el nom ¬ęEls vint anys de Salvador Dal√≠¬Ľ la mostra s‚Äôha confeccionat de tal forma que engloba diferents etapes i aspectes del geni. El visitant √©s guiat a trav√©s d‚Äôun recorregut pel primer per√≠ode de la vida de Salvador Dal√≠, amb imatges que mostren excursions familiars, retrats, acampades que recullen bons moments de quotidianitat.

A mida que s‚Äôavan√ßa es van trobant els diferents apartats dedicats al seu pare i a la seva mare, aix√≠ com al seu germ√† mort (de qui l‚Äôartista en va rebre el nom), a la seva germana Anna Maria, i a tota la fam√≠lia i amics m√©s propers. Cal destacar tamb√© una secci√≥ que en aquest espai no hi podia faltar, la de ¬ęDon Osito Marquina¬Ľ, el joguet m√©s estimat per Anna Maria i Salvador Dal√≠, que enamor√† tamb√© el poeta i dramaturg Federico Garc√≠a Lorca durant la seva estada a l‚ÄôAlt Empord√†.

EN PAPER. La mostra també compta amb aportacions provinents de documents que recullen informació sobre els seus estudis, les seves primeres exposicions i les primeres col·laboracions editorials en algunes publicacions, entre les qualshi ha la revista Studium, creada el gener de 1919 per Joan Xirau Palau, Ramon Reig Corominas, Jaume Miravitlles Navarra, Joan Turró Coromines i el mateix Salvador Dalí, on hi va publicar sis articles dedicats a grans mestres de la pintura.

Es probable que també fos el responsable de la capçalera i de les il·lustracions de la publicació. Malauradament, la revista va tenir una vida efímera, ja que va finalitzar com el curs escolar, el juny del mateix any 1919.

Retrat de Salvador Dalí (1911)

EL FONS. La mostra est√† confeccionada amb les imatges que prenia la mateixa fam√≠lia Dal√≠-Dom√®nech, tot i que no s‚Äôha trobat indicis que poguessin fer pensar que havien fet un √†lbum fotogr√†fic com a tal. L‚Äôexposici√≥ tamb√© es nodreix de fotografies fetes per amics, un fet poc habitual en aquella √®poca, i de seriosos retrats a casa de fot√≤grafs professionals de Figueres ‚ÄĒcom Carreras o Bosch‚ÄĒ o de Barcelona, a la Fotografia Hispania.

A banda de les imatges i dels documents també, s’hi pot trobar un petit apartat complementari amb una sèrie d’imatges i de quadres que evoquen Figueres i el paisatge mariner de Cadaqués d’aquells anys.

REPRESA. No √©s el primer cop que el Museu del Joguet exposa aquesta mostra. L‚Äôany 2004, amb motiu del centenari del naixement de Salvador Dal√≠, es va presentar per primera vegada. Aquell mateix any es va exhibir al Palau Robert de Barcelona i l‚Äôany seg√ľent, el 2005, se‚Äôn va presentar una versi√≥ de format redu√Įt al Palazzo Grassi de Ven√®cia, tamb√© amb motiu del centenari del pintor. Tot i aix√≤, la mostra, que penja actualment a la Sala Oberta del Museu, incorpora noves instant√†nies, que detallen i aprofundeixen encara m√©s tot el recorregut vital de l‚Äôartista.

L‚Äôexposici√≥ es pot visitar de forma gratu√Įta fins al proper 11 de setembre de 2021, de dimarts a dissabtes, d‚Äô11 a 14 h i de 15 a 18 h.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li