Les primeres passes del geni

0
899

La mostra ‘Els vint anys de Salvador Dalí’ retrata en format crĂČnica els primers vint anys del jove artista


El Museu del Joguet de Figueres ofereix una exposiciĂł sobre Salvador DalĂ­. En aquesta ocasiĂł no es tracta d’una mostra sobre els treball i l’obra del geni, sinĂł que ofereix un recorregut en forma de crĂČnica del primer perĂ­ode vital de l’artista. Sota el nom «Els vint anys de Salvador Dalí» la mostra s’ha confeccionat de tal forma que engloba diferents etapes i aspectes del geni. El visitant Ă©s guiat a travĂ©s d’un recorregut pel primer perĂ­ode de la vida de Salvador DalĂ­, amb imatges que mostren excursions familiars, retrats, acampades que recullen bons moments de quotidianitat.

A mida que s’avança es van trobant els diferents apartats dedicats al seu pare i a la seva mare, aixĂ­ com al seu germĂ  mort (de qui l’artista en va rebre el nom), a la seva germana Anna Maria, i a tota la famĂ­lia i amics mĂ©s propers. Cal destacar tambĂ© una secciĂł que en aquest espai no hi podia faltar, la de «Don Osito Marquina», el joguet mĂ©s estimat per Anna Maria i Salvador DalĂ­, que enamorĂ  tambĂ© el poeta i dramaturg Federico GarcĂ­a Lorca durant la seva estada a l’Alt EmpordĂ .

EN PAPER. La mostra també compta amb aportacions provinents de documents que recullen informació sobre els seus estudis, les seves primeres exposicions i les primeres col·laboracions editorials en algunes publicacions, entre les qualshi ha la revista Studium, creada el gener de 1919 per Joan Xirau Palau, Ramon Reig Corominas, Jaume Miravitlles Navarra, Joan Turró Coromines i el mateix Salvador Dalí, on hi va publicar sis articles dedicats a grans mestres de la pintura.

Es probable que també fos el responsable de la capçalera i de les il·lustracions de la publicació. Malauradament, la revista va tenir una vida efímera, ja que va finalitzar com el curs escolar, el juny del mateix any 1919.

Retrat de Salvador DalĂ­ (1911)

EL FONS. La mostra estĂ  confeccionada amb les imatges que prenia la mateixa famĂ­lia DalĂ­-DomĂšnech, tot i que no s’ha trobat indicis que poguessin fer pensar que havien fet un Ă lbum fotogrĂ fic com a tal. L’exposiciĂł tambĂ© es nodreix de fotografies fetes per amics, un fet poc habitual en aquella Ăšpoca, i de seriosos retrats a casa de fotĂČgrafs professionals de Figueres —com Carreras o Bosch— o de Barcelona, a la Fotografia Hispania.

A banda de les imatges i dels documents tambĂ©, s’hi pot trobar un petit apartat complementari amb una sĂšrie d’imatges i de quadres que evoquen Figueres i el paisatge mariner de CadaquĂ©s d’aquells anys.

REPRESA. No Ă©s el primer cop que el Museu del Joguet exposa aquesta mostra. L’any 2004, amb motiu del centenari del naixement de Salvador DalĂ­, es va presentar per primera vegada. Aquell mateix any es va exhibir al Palau Robert de Barcelona i l’any segĂŒent, el 2005, se’n va presentar una versiĂł de format reduĂŻt al Palazzo Grassi de VenĂšcia, tambĂ© amb motiu del centenari del pintor. Tot i aixĂČ, la mostra, que penja actualment a la Sala Oberta del Museu, incorpora noves instantĂ nies, que detallen i aprofundeixen encara mĂ©s tot el recorregut vital de l’artista.

L’exposició es pot visitar de forma gratuïta fins al proper 11 de setembre de 2021, de dimarts a dissabtes, d’11 a 14 h i de 15 a 18 h.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li