Les noves forces alteren el mapa

0
2938

ERC ha guanyat a 46 pobles,JxCAT a 18, el PSC a 2 i la CUP a 2 més


La irrupció de noves forces a les Corts Generals ha fet canviar substancialment els colors del mapa polític de l’Alt Empordà. I és que si bé en termes generals els cupaires són la sisena força a la comarca, el repartiment de vots ha provocat que, aquest 10-N, JxCAT superi ERC en 11 pobles on els republicans havien guanyat el 28-A. Es tracta de Capmany; Colera; l’Escala; Garriguella; Navata; Peralada; Sant Llorenç de la Muga; Saus, Camallera i Llampaies; la Vajol, Ventalló i Vilaür. Val a dir, però, que en alguns d’aquests casos (com Colera, l’Escala, Sant Llorenç o Saus) la diferència de vots és mínima, d’un, dos o tres.

D’altra banda, respecte de les eleccions de fa set mesos, també ha canviat el color polític de Sant Miquel de Fluvià, que recupera la seva idiosincràsia històrica de feu socialista (tot i que els veïns han prioritzat ERC al Senat). I a Viladamat i Palau de Santa Eulàlia, la CUP hi ha estat la força més votada. Fent un recompte total, ERC ha guanyat a 46 pobles, Junts per Catalunya a 18, el PSC a 2 i la CUP a 2 més.

A més, també cal destacar que en localitats com Sant Climent Sescebes, Sant Miquel de Fluvià o Vilamalla, Vox s’ha erigit com la tercera força, fins i tot per davant de JxCAT. La nova potència espanyolista ha obtingut vots a gairebé tots els pobles (amb les úniques excepcions de Cantallops, la Selva de Mar, Vilamaniscle i Vilaür), i precisament a Sant Climent Sescebes i Sant Miquel de Fluvià hi ha tingut els percentatges més destacats (del 16,95% i el 15,74% dels vots, respectivament).

Analitzant totes les dades més al detall, serien dignes de comentar casos com els de Palau de Santa Eulàlia, Pontós, Sant Llorenç de la Muga o Albanyà, on Cs no hi ha obtingut ni un vot. I a més, en el cas d’Albanyà també s’hi ha quedat a 0 el PSC.

SANT CLIMENT MARCA UN RÈCORD. Tal com hem comentat a la pàgina 3, la participació va rondar el 66%, però cal destacar que en bona part dels municipis més petits de la comarca hi va superar el 70%. Sant Mori, Vilaür i Albanyà són els pobles on va votar un percentatge més elevat de veïns, del 86,72%, 83,65% i 82,52%, respectivament. I a l’altra cara de la moneda hi ha el cas de Sant Climent Sescebes, que amb un 52,39% va ser el municipi amb la participació més baixa, no només de l’Alt Empordà, sinó de tot Catalunya.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li